Здравният министър върна Павел Александров начело на Фонда за лечение на деца

OFFNews 15 август 2014 в 10:00 2941 0

Д-р Мирослав Ненков

Уволненият от бившия здравен министър Таня Андреева директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров е върнат начело на Фонда. Това съобщи пред bTV здравният министър д-р Мирослав Ненков. 

Петте милиона лева в бюджета на фонда вече са похарчени и до края на годината няма пари за нови случаи, обясни д-р Ненков.

Д-р Ненков обясни, че е планирал среща с финансовия министър Румен Порожанов, за да поиска допълнителни средства за Фонда за лечение на деца.

Във Фонда ще бъде направена и проверка за това как са изхарчени парите, тъй като има съмнение, че в някои случаи с пари от Фонда са купувани консумативи, които Здравната каса покрива. Най-вероятно ще се наложи смяна и Обществения съвет на Фонда, допълни здравният министър.

Предстоят промени в бордовете на няколко болници, обяви министърът. Сред тях са Онкологията и болницата в Бургас. 

Ще бъде направена и проверка, която да покаже дали има нарушения в тези болници, а резултатите ще бъдат обявени следващата седмица. 

В Спешна помощ има съмнения за нарушения в обществени поръчки, но повече подробности ще мога да дам другата седмица. Пример не мога да дам, но има вероятност да се спрат ремонти на спешните отделения в страната. Те ще бъдат направени по прозрачен начин, посочи д-р Ненков.

Сред проблемите в Спешната помощ е и това, че често екипи се викат за случаи, в които това не е наложително. Който се обади на Бърза помощ, той се качва в линейката, ако ще да му тече само кръв от носа, и се закарва в спешния портал на първата болница. Като влезе там, прережда всички, които чакат в приемното, каза д-р Ненков.

ако медицинският екип види, че докараният няма нужда от нищо друго освен от погалване по челото, написват му глоба от 200 паунда. Така е във Великобритания. После го пускат да си отиде вкъщи. За разлика от нашето общество - те имат средствата, за да го направят, второ - има как и да си съберат тези 200 паунда, коментира пред "Труд" министърът.

Той потвърди, че директора на Спешния център в София д-р Георги Гелев ще се върне на работа в Центъра следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !