Здравният министър вещае оставката на директора на Фонда за лечение на деца

OFFNews 12 март 2014 в 10:59 3026 3

Здравният министър Таня Андреева

Имам информация, че директорът на Фонда за лечение на деца д-р Ива Станкова мисли да се оттегли от поста си. Това заяви пред БНР здравният министър Таня Андреева.

В момента няма кандидати, които да заемат поста, понеже все още не е взето официално решение за освобождаването на Ива Станкова, посочи Андреева.

Миналата седмица Андреева даде на Станкова срок от една седмица, в която да реши дали ще може да се справи с Фонда или да подаде оставка.

До края на тази седмица се очаква да бъдат внесени предложенията за новия правилник за работа на Фонда. Те са изготвени от работна група начело с проф. Владимир Пилософ. Предложенията ще бъдат обсъдени след това с представители на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, допълни Андреева.

По думите й в промените е заложено и отстраняване и наказания за експерти, които са забавили неоснователно становища по различни случаи и така са забавили лечението на деца в чужбина, тъй като до този момент такива мерки не са съществували.

Случаите на болни деца се увеличават. Досиетата, които Фондът разглежда сега, са три пъти повече в сравнение с 2012 г. Очевидно административният капацитет не е достатъчен, за да се обработват бързо тези досиета и да се следи пътя на всяко едно от тях. Затова е необходимо във Фонда да се назначат още специалисти, коментира здравният министър.

В средата на януари се появиха сигнали за забавяне на решенията на Фонда по случаите на над 30 деца с тежки заболявания.

Здравният министър нареди проверка във Фонда и обяви, че ако се докаже, че има нередности във Фонда, тя е готова да уволни д-р Станкова.

Проверката на Министерството на здравеопазването показа, че в 24 от проверените 37 случая има забавяне на решенията с между 5 и 54 дни. Директорът на Фонда за лечение на деца Ива Станкова обясни забавянето със забавяне на становищата на външни експерти, които директорът на Фонда определя в зависимост от случая.
Въпреки закъсненията обаче Станкова не се е възползвала от правото си да заличи името на експерт от списъка със специалисти.

Оставката на д-р Станкова беше поискана от редица пациентски организации и родители на деца с тежки заболявания. 

OFFNews разказа за едно от децата, чиито документи са забавени от Фонда. 9-годишната Еми Маринова е без лечение от пет месеца и въпреки обещанията на д-р Ива Станкова за бързо вземане на решение, такова до момента не е взето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!