Здравната комисия одобри Глинка Комитов за шеф на НЗОК

OFFNews 10 март 2015 в 18:29 3880 3

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Д-р Глинка Комитов

С 13 гласа „за“ депутатите в парламентарната здравна комисия одобриха единодушно кандидатурата на д-р Глинка Комитов – единственият кандидат за управител на Здравната каса.

Кандидатурата на д-р Комитов трябва да бъде гласувана и от парламента.

Основният ми приоритет, ако бъда избран за управител на Касата, ще бъде ефективното управление и разходване на средствата. Не бива да се пропуска, че НЗОК е неразделна част от системата на здравеопазването и следва да спазва държавната здравна политика. Не може НЗОК да бъде министерство в министерството в сектор „Здравеопазване“, подчерта Комитов по време на изслушването в комисията.

Той обяви, че ще настоява НЗОК да може да налага по-строг контрол при заплащането на медицински дейности.

Един от най-добрите начини това да се случва е чрез внезапни проверки, след което ако бъдат открити нарушения, да се налагат веднага санкции, а не да се чака отчитането на дейностите, посочи той.

Глинка Комитов настоя и да бъдат разширени правомощията на контрольорите – да могат да проверяват например месечните графици на специалистите, болничните и отпуските, на закупените лекарства, на техническото оборудване, сертификатите за лабораториите и др. Освен това според него трябва да бъдат правени проверки и на всички плащания на пациентите в болниците – потребителски такси, такси за избор на екип, дарения.

По думите му трябва да бъдат увеличени и санкциите, които се налагат на болниците при констатирани нарушения, особено ако те са свързани с отчитане на неизвършена дейности и за извършена дейности, за която обаче не е имало необходимост. Комитов предлага при първо такова нарушение Здравната каса да прекратява договора с лечебното заведение за съответната клинична пътека, а при повторно нарушение – прекратяване на договора по тази специалност.

Добър контрол ще може да се осъществява особено след въвеждането на електронната здравна карта, електронната рецепта и т.н., каза кандидатът за шеф на НЗОК.

Д-р Комитов че цената на клиничните пътеки не трябва да продължава да бъде еднаква за всички болници, а е добре да се вземат предвид разходите, които се правят при лечението по клиничната пътека в съответната болница – какви специалисти има, каква апаратура се използва. Добър вариант според него е да се постави например пределна цена за всяка клинична пътека и по определени критерии да се изчислява точната сума, която ще получава съответната болница.

Д-р Глинка Комитов заяви, че чувства дискомфорт от това, че е единствения кандидат за поста, тъй като по думите му е било добре да може да се направи сравнение между поне двама кандидати.

Той не изключи възможността за свой подуправител да назначи доскорошния шеф на Касата и настоящ изпълняващ длъжността управител Румяна Тодорова, тъй като двамата са работили много добре заедно, когато той е бил подуправител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!