Д-р Ненков: На здравеопазването ни му трябва диктаторски подход

OFFNews 28 октомври 2014 в 19:23 4516 1

Д-р Мирослав Ненков

На българското здравеопазване му трябва сериозна политическа подкрепа и диктаторски подход. Това заяви здравният министър от служебното правителство д-р Мирослав Ненков пред БНТ.

Трябва един човек, който да се заеме с реформите и да поеме отговорността за тях. И този човек трябва да е вътре в системата, трябва да познава много добре системата, посочи д-р Ненков.

Той даде като пример спешната помощ в Румъния, която работи много добре и реформите за която са направени само от един човек.

Парите в здравеопазването не се харчат оптимално. Има много начини за намаляване на разходите, но всеки от тях ще ощети нечии интереси – на фармацевтични компании, на пациенти и т.н. Иначе разходите в нашето здравеопазване са повече, отколкото се дават в Германия, каза д-р Ненков.

Според данни на болниците се очаква до края на годината през лечебни заведения да минат 2 млн. пациенти – това е една трета от всички жители на страната и просто няма как да е реално. Това, което се случва, е, че болниците, за да си осигурят пари за заплати и т.н., правят гранични хватки. Здравната каса прави проверки, но може само да налага глоби – нищо повече. Няма как да се затвори цяла болница или цяло отделение, в което има нередности, посочи Ненков.

Нашата здравна система е много несолидарна. Има хора, които си плащат здравните вноски цял живот, и такива, които не ги плащат. Тези, които не плащат, могат да платят минимална вноска за три години назад и да имат пълни здравноосигурителни права като тези, които са плащали цял живот, коментира министърът.

Д-р Ненков подчерта, че в актуализацията на бюджета е предвидена актуализация на бюджета на Касата със 100 млн. лева и на бюджета на здравното министерство с 46 млн. лева.

Нашият разчет показва, че тези пари ще стигнат до края на годината. За парите за НЗОК – трябва да каже управителят на Касата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews