Държавата може да не плаща за нови лекарства през 2015 г.

OFFNews 24 септември 2014 в 14:41 2003 0

Да не бъдат включвани нови лекарства в списъка с медикаменти, за които държавата заплаща. Това предложение ще разгледа Надзорният съвет на Здравната каса.

Надзорният съвет на НЗОК няма да подкрепя и никакви промени, свързани с отделяне на повече средства за медикаменти, въпреки че в документа се посочва, че разширяването на листата, особено за пациентите с рак, удължава техния живот, съобщи „Труд“, позовавайки се на документите, с които разполага.

Зам.-управителят на НЗОК д-р Динчо Генев обаче отрече Здравната каса да е правила такова предложение, като обясни, че институцията няма право да гласува подобно предложение.

Тази година беше удължен периодът на включване на нови лекарства в позитивния списък от шест месеца на една година, но налагане на мораториум не е обсъждано, подчерта Генев, цитиран от Дарик.

По думите му ако такава идея съществува, то тя е на финансовото министерство, а не на Касата.

Всяка година в позитивния лекарствен списък влизат между 10 и 20 нови лекарства, като често те са без алтернатива за болните, особено ако са резистентни към останалите терапии за заболяването, от което страдат.

Според пациентските организации приемането на един такъв мораториум ще застраши живота на болните. Те обясниха, че подобно предложение вече е обсъждано в Надзора на НЗОК, но не е било прието.

Забраната за включване на нови медикаменти в позитивния лекарствен списък е част от анализа за оптимизиране на разходите в здравеопазването, уточни Деян Енев, който представлява фармацевтите в Надзора на Касата.

В документа се посочва още, че втора актуализация на бюджета на НЗОК със 117 млн. лева ще покрие очаквания дефицит в бюджета по всички пера.

В последното заседание на парламента преди разпускането му беше приета актуализация на бюджета на Касата с 225 млн. лева – с около 100 млн. лева по-малко от поисканото от Касата.

Още през юли беше обсъдено това, че актуализацията няма да е достатъчна. Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова дори обясни, че парите от актуализацията на бюджета ще стигнат само до октомври.

За нова актуализация на бюджета на НЗОК с над 100 млн. лева се обяви и здравният министър в служебното правителство д-р Мирослав Ненков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови