Децата с предимство при нужда от Спешна помощ

OFFNews 27 август 2015 в 08:30 4695 4

Децата са с предимство, те винаги ще са с код "червен" за линейките. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по повод въвеждането на стандарт за спешната помощ в страната, по Нова тв.

Това не означава, че възрастните ще бъдат дискриминирани, но от децата не може да се снеме анамнеза, а родитилети винаги са много притеснени в обясненията си, допълни Шарков. Но при всички случаи важно е страданието на пациента, а не неговата възраст, стана ясно от думите му. 

С предимство са хората със симптоми за инфаркт, инсулт, както и пациентите с тежки травми.

Новият ред, при който линейките трябва да стигат до пациентите от 8 минути до 2 часа според спешността на страданието, ще стане факт до месец, уточни Шарков. По думите му линейки ще бъдат пренасочвани в движение, ако са тръгнали за пациент с код зелено, но се появи червен код в района. 

Шарков призна, че винаги може да възникнат непредвидени обстоятелства, които да възпрепятстват пристигането на линейката за 8 минути. Той даде пример със САЩ, където в 75-80% от случаите тя пристига за това време. Целта на родната Спешна помощ ще бъде да се постигнат 100%. 

Относно проблема с линейките в малките населени места и тяхната липса, зам.-министърът уточни, че териториалното преразпределение на задълженията в спешната медицинска помощ ще реши част от този проблем.

Центърът за спешна помощ влиза в процедура на акредитация и ще започне да обучава лекари за бърза помощ, каза още Шарков.

За първи път хората, които постъпват на работа в Спешна помощ са повече от тези, които напускат, съобщи още зам.-министърът.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови