Двама кандидати за шеф на Фонда за лечение на деца

OFFNews 07 април 2014 в 14:23 2271 1

Таня Андреева

Двама души се кандидатират за директор на Фонда за лечение на деца. Това заяви пред БНР здравният министър Таня Андреева.

Единият е доцент, педиатър в Университетската специализирана болница, а другият е икономист. До края на седмицата ще се реши кой да оглави Фонда, посочи Андреева.

Надявам се да има кандидат, който да може да се справи с новите предизвикателства във Фонда. Напрежението около Фонда създава несигурност и затова капацитетите в тази област се пазят да не бъдат замесени, допълни тя.

Въпреки тежката обстановка, в която работи правителството, ние успяхме да направим много неща, похвали се Андреева и посочи като пример спасени десетки милиони евросредства по програмите, насочени за здравеопазване.

По думите на здравния министър обаче се очаква годината да бъде много тежка за Здравната каса.

Ресурсът трудно ще стигне на Касата до края на годината, за да заплати медицинската дейност на болниците. Точно това налага тежки, непопулярни решения като това управлението на НЗОК да бъде поето на ръчно управление, т.е. всеки месец да се следи разходът за болнична помощ, да се преценяват дефицитите и излишъците, ако има такива, каза Таня Андреева.

Твърде рано е да се говори за актуализация на бюджета на Касата. За да може заплащането на здравните услуги от пациентите да се сведе до минимум, трябва или всички да заплащат здравните си вноски, или да се въведе допълнително здравно осигуряване за всички медицински дейности извън основния пакет. В момента болниците, за да не откажат услуга, се стремят с ограничения си ресурс да изработят всичко, така че пациентът да бъде обгрижен в пълния комплект от дейности, които са необходими, коментира Андреева.

Една от възможностите е да се направят законови промени за това държавните служители да заплащат здравните си вноски, уточни Андреева, като обеща да инициира такива промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови