ГЕРБ обсъжда два варианта за шеф на НЗОК

OFFNews 17 февруари 2015 в 14:08 3684 1

ГЕРБ обсъжда два варианта за управител на Здравната каса. Това съобщи след извънредно заседание на здравната комисия нейният председател ген. Стоян Тонев.

Обсъжданите кандидати са директорът на Втора градска болница и бивш зам.-директор на Касата Глинка Комитов и на бившия директор на регионалната каса в Пловдив Иван Маджаров.

Срокът за избор на нов управител на НЗОК е до края на месеца, но аз лично смятам, че до другата сряда ще изберем управител, обясни ген. Тонев.

Комисията прие днес процедурните правила за условията и реда за избор на кандидати за управител на Здравната каса. Утре те ще бъдат внесени в парламента, а до 5 дни след приемането им е срокът за партиите да внесат свои предложения за нов шеф на Касата.

Новите правила се различават съвсем малко от досегашните. Има разширение на частта за ценза на кандидатите. Изрично се посочва, че кандидатите трябва да са или с финансово, или с медицинско образование.

Новият управител ще има повече правомощия за следене на качеството на медицинските услуги. Това беше искане и на д-р Тодорова. Не може ти да имаш искания към шефовете на болници и едновременно с това да можеш да проверяваш само за технически нарушения и за неспазване на договора, без да следиш качеството, каза председателят на здравната комисия.

Ген Тонев увери, че въпреки че няма действащ управител на НЗОК, няма правен вакуум.

Няма документ, който в този срок – от изтичането на мандата на д-р Тодорова до избирането на нов управител – т.е. до края на месеца, който да изисква подписа на оторизиран директор на Касата. Има едно единствено нещо – между 25-о и 30-о число на месеца се изплащат сумите за болнична помощ. В този срок има юридически съмнения, че някой може да обжалва, ако не е подписано плащането от директора. Но от юридическа гледна точка най-важно е решението на Надзорния съвет. Фактурите за плащане вече са утвърдени за този месец до 15 февруари единствено може да има забавяне от 3 дни на плащането на болниците, подчерта той.

Здравната комисия е поискала становища от правната комисия и от юристите в Министерството на здравеопазването за това кой може да изпълнява задълженията на директор на Касата до избора на нов управител.

Комисията предлага три варианта - да се определи от Надзорния съвет подуправителя на НЗОК да замести временно директора, самият председател на Надзорния съвет да делегира права на някой от заместниците и д-р Тодорва да продължи да изпълнява длъжността до избора на нов управител.

Проблемът с последния вариант е, че по закон управителят на Касата може да продължи да изпълнява задълженията си и след като вече не заема длъжността само при предсрочно прекратяване на мандата. Според юристите тук има и друг момент – че д-р Тодорова реално довършва мандата на предишния управител. Затова искаме писмено становище, уточни ген. Тонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!