Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ВАС отмени лимитите за болниците

OFFNews 15 май 2015 в 18:11 3455 0

Върховният административен съд (ВАС) отмени методиката за заплащане на болниците от страна на Здравната каса, според която бяха наложени лимити от 90-95% от миналогодишните им бюджети.

Съдът е спрял разпоредби от Постановление 57 на правителството до окончателното произнасяне по казуса. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано от Министерския съвет.

Методиката беше дадена на съд от Федерация „Български пациентски форум“, Национално сдружение на частните болници и Център за защита на правата в здравеопазването.

Заседанието по делото, когато ВАС ще се произнесе окончателно, обаче е насрочено чак за март 2016 г., когато обжалваното постановление вече ще е с изтекъл срок на действие.

Този въпрос засегна в парламента Мая Манолова от БСП. Тя заяви на здравния министър Петър Москов, че само една от идеите му е била реално реализирана и тя е пропаднала с решението на ВАС.

На това Москов отговори, че „нищо от методиката по никакъв начин не е накърнено и не е спирало пациент да се лекува там където е избрал“.

С текстовете, които ще разглеждаме в зала по същество тази методика се прекратява. Не знам какво разбирате от пазарни условия и съвременни тенденции, ако се разходите малко по-далеч от центъра на София, ще видите, че всяка една мисъл е за това болничните комплекси да бъдат насочени към комплексно лечение, допълни той.

В същото време от здравното министерство потвърдиха, че МС ще обжалва решението на ВАС и подчертаха, че до произнасянето на по-горната инстанция текстовете от методиката ще продължат да се прилагат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews