Българското здравеопазване отново е сред най-лошите в Европа

OFFNews 27 януари 2015 в 21:07 3068 5

България е на 30-о място по здравеопазване сред 37 държави в Европа. Това сочи последното издание на Индекса на здравния потребител на организация Health Consumer Powerhouse.

Класацията Индексът на здравния потребител анализира здравните системи в отделните страни. При класирането се отчитат различни фактори като пациентските права, наличието на електронно здравеопазване, време за чакане за лечение, резултати и достъп на осигурените до здравни услуги и до лекарства.

България е събрала 547 точки от възможни 1000, като според анализа страната не е постигнала реално подобрение в здравеопазването през последните осем години.

В класацията с по-лошо здравеопазване от нас са Албания, Полша, Сърбия, Черна Гора, Литва, Румъния и Босна и Херцеговина.

На първо място в класацията за най-добро здравеопазване най-много точки е събрала Холандия – 898 точки. Следват Швейцария, Норвегия, Финландия, Дания, Белгия, Исландия, Люксембург и Германия, които са събрали над 800 точки.

България е на първо място в класацията по разходи за болнично лечение като процент от всички разходи в здравеопазването. Около 60% от всички пари в здравната система се дават за болнично лечение.

В анализа се посочва, че България не може да си позволи дълги хоспитализации и трябва да преструктурира здравната си система, която е вече остаряла.

Според ръководителя на изследването д-р Арне Бьорнберг показателите на здравеопазването в Европа се подобряват, въпреки намаляването на разходи в здравните системи на много страни. По думите му първото издание на индекса през 2006 г. има само една държава, която успява да събере над 800 точки, докато при това изследване тези страни са девет.

Според анализа България има незначително подобрение в показателите в здравеопазването в сравнение с 2013 г., но позицията й остава без промяна. Напредък се отбелязва в резултатите от лечението, преживяемостта при сърдечносъдови заболявания и болничните инфекции. При подобряването на достъпа до лечение обаче няма никакво развитие.

Ситуацията в България обаче е отражение на цялостната мрачна картина в страната, коментира д-р Бьорнберг.

България е единствената страна, при която всички показатели са на последните места, затова категорично може да се каже, че здравеопазването е нискокачествено и лошо работещо, става ясно още от анализа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!