"Българската Коледа" събра близо 2 млн. лв. за 4 месеца

OFFNews 09 март 2015 в 11:50 2739 1

Към 6 март 2015 г. кампанията "Българската Коледа" разполага с 1 964 800 лева, които са събрани от дарения, стана ясно по време на пресконференция за отчитане на резултатите от дванадесетото издание на инициативата.

Тазгодишната кампания, който стартира през декември под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев, набира средства за деца с вродени заболявания. По данни на здравните власти всяка година в България се раждат около 3 500 деца с различни вродени заболявания, които се нуждаят от навременна диагностика и специализирана медицинска грижа.

Над 350 са фирмите и организациите, които са направили дарения. Индивидуалните дарители са над 2 000, в инициативата са се включили и над 70 училища.

До този момента тазгодишната кампания е подпомогнала 42 деца, страдащи от различни вродени заболявания, нуждаещи се от рехабилитация с 34 600 лева. Подпомогнатите деца са с мускулна дистрофия, спинална мускулна атрофия, спина бифида, епилепсия и хидроцефалия, вродени аномалии, както и деца с вродена глухота за провеждане на слухово-речева рехабилитация.

В настоящата кампания до 6 март са получени заявления за подпомагане с медицинска апаратура от 24 лечебни заведения от цялата страна, десет, от които са университетски болници, а останалите многопрофилни. През тази година приоритетно ще бъдат разглеждани заявленията от университетските болници, които са референтни центрове за различните вродени заболявания.

Откакто кампанията се провежда са събрани повече от 25 млн. лева. Инициативата стартира преди 11 години и е помогнала на 2433 болни деца, за да преодолеят тежките си състояния в ранна възраст. Също така е закупена медицинска апаратура в 200 детски клиники в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!