„Българската Коледа“ подпомогна още 307 деца

OFFNews 04 май 2015 в 11:32 1859 0

„Българската Коледа“ подпомогна още 307 деца

Още 307 деца са подпомогнати в рамките на благотворителната кампания на президента „Българската Коледа“. Отпуснатите за тях средства възлизат на стойност 410 861 лв., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

След становище на Националния консултант по медицинска генетика са подпомогнати с общо 10 700 лв. 14 деца за осъществяване на генетични изследвания. Помощта цели да се уточнят и прецизират диагнозите на децата, да се разкрият причините за вродените им заболявания и така да се подобри терапията им.

Подпомогнати са още 16 деца за закупуване на помощни средства и медицински изделия, на обща стойност 14 400 лв.; 17 деца с диагноза Аутизъм са подпомогнати за психологична и логопедична терапия с общо 17 000 лв.; на шест деца са осигурени средства за лечебни храни на обща стойност 5 400 лв.;

Осигурени са лекарства и на 32 деца с диагнози Ахондроплазия, Нанизъм, Остеогенезис имперфекта, Синдром на Noonan, Синдром на Silver-Russel, Синдром на Cornelia de Lange, Хипофосфатазия, Вродена сърдечна малформация и Гранумалатоза на Вегенер. Закупените медикаменти са на обща стойност 185 461 лв. Доставени са в болничните аптеки на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, гр. София, УМБАЛ „Св. Марина“, гр. Варна и МБАЛ „Национална кардиологична болница“, гр. София.

От началото на новото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ са отпуснати 445 461 лв. за подпомагане на общо 349 болни деца. Експертният съвет към инициативата одобрява постъпилите молби на базата на приложените актуални медицински документи на всяко дете, както и на изразените становища от лекуващи лекари и национални консултанти по профила на заболяванията.

Дарителската дейност на кампанията продължава целогодишно. Всеки може да помогне на дете в беда с sms на кратък номер 1117 или чрез банков трансфер по сметката на „Българската Коледа“.

Заявления за подпомагане на деца със средства от благотворителната инициатива „Българската Коледа“ се приемат целогодишно.

Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и за начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта на "Българската Коледа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови