България в Топ 5 в ЕС по брой жертви на здравната система

OFFNews 05 август 2015 в 18:15 4846 3

Един милион и 700 хиляди души са починали в държавите от Европейския съюз, преди да навършат 75 г., през 2012 г. Над 590 000 от тях е можело да бъдат спасени, ако имаше по-добра здравна система, а над 1 млн. души можеха да са живи и днес, ако са имали по-добро качество на живота.

България е една от петте държави с най-много преждевременни смъртни случаи заради липса на превенция и качество на здравеопазването, сочат данни на Европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес.

Промяната спрямо 2011 г. е съвсем незначителна, сочат данните от изследването, което посочва две основни причини за преждевременна смърт – здравна система и качество на живота (стил на живот, доходи, околна среда).

По отношение на здравната система най-малко са предотвратимите смъртни случаи във Франция, Испания, Италия и Нидерландия. В противоположния край са България, Литва, Румъния и Латвия. У нас тези случаи за 2011 г. са 254.5 на 100 000 души население, а през 2012 г. - 272.3.

По отношение на качеството на живота най-малко са предотвратимите смъртни случаи в Кипър, Италия и Гърция, а най-много – в Румъния, Унгария, Латвия и Литва. У нас през 2011 г. те са били 228.7 на 100 000 души население, а през 2012 г. - 243.4.

Общият брой на починалите, които е можело да бъдат спасени, надхвърля 1.2 млн. през 2012 г.

Мъжете, починали преждевременно заради лошата здравна система, са повече от жените, станали жертва на ненавременна и недостатъчно качествена здравна грижа.

Сърдечните заболявания са главната причина за преждевременна смърт заради недоброто здравеопазване. На първо място е исхемична болест на сърцето, следвана от инсулт, рак на дебелото черво, рак на гърдата, хипертонични болести, пневмония. Над 78% от преждевременните смъртни случаи заради неадекватна или ненавременна медицинска помощ са причинени от тези заболявания. При сърдечните заболявания процентът е 32.

По отношение на качеството на живота основните причинители на преждевременна смърт са ракът на белия дроб, травмите и заболяванията, свързани с алкохолната зависимост. Те обхващат 70% от всички случаи.

Изследването определя възрастта 74 г., под която смъртта се счита за преждевременна, в съответствие с очакваната продължителност на живота. При различните заболявания очакваната продължителност на живота е по-ниска, с което авторите му са се съобразили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!