„Болници отчитат с над 500% повече изработени дейности от 2014 г.“

OFFNews 30 април 2015 в 19:00 2805 0

Няколко болници в страната отчитат увеличение с повече от 500% на дейността си в сравнение с миналата година. Това заяви пред БНР уволненият директор на столичната „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев.

Миналата година има един много голям ръст в някои болници. Този ръст няма как да се обясни с реална дейност. Единственото обяснение е, че тези отчети са приемани, за да могат да си гарантират суми, които Касата да заплаща, посочи Дечев. 

Пациентите все пак трябва да бъдат някакъв брой, който горе долу е постоянен. Ако в дадената болница отиват в повече, някъде другаде пък би трябвало да намалеят. Тук имам една например, която е заложила дейност с 547% повече от миналата година, каза той.

Д-р Дечев даде пример и с болницата в Стара Загора, която е намалила дейността си с 25 процента или около 4 милиона лева. За сметка на това едната частна болница е увеличила с 122 процента дейността си, другата с 153, което общо прави повишение на дейността им с 8 милиона лева, подчерта Дечев.

Тези данни са изпратени на здравното министертсво и това е истинската причина да бъде увелнен, убеден е той.ю

Преди дни здравният министър Петър Москов обясни, че Дечо Дечев е бил уволнен, защото не е бил съгласен с предложените от него промени за сливане на администрациите на деветте болници в карето на Алксандровска болница. Тогава министърът обяви, че ще бъде уволнен всеки директор, който се противопостави на тези промени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови