Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Болници източвали НЗОК с ненужни кардиологични операции

Вероника Шербанова 26 септември 2014 в 16:45 3830 4

Д-р Румяна Тодорова

Болници източвали Здравната каса с извършването на ненужни кардиологични операции. Това съобщи управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

По данни на Касата през 2013 г. са изплатени 68 млн. лева по 4 клинични пътеки в областта на кардиологията и кардиохирургията и 39 млн. лева за стентове. За първите шест месеца на годината по тези клинични пътеки са изплатени 64 млн. лева, а за стентове – 24 млн. лева.

За първите 6 месеца на миналата година са извършени 13 700 кардиологични операции, при които са поставени 37 000 стента. Средно са поставяни по около 3 стента, но в някои случаи и между 12 и 15 стента, обясни Тодорова.
Проверка показала, че при 1200 пациенти с поставени стентове след това се е наложила кардиологична операция. Само за тези операции НЗОК е платила 7 млн. лева, консумативите са стрували още 700 000 лева.

По изчисления на Тодорова около 6 млн. лева са платени излишно.

Всички тези 1200 операции са били наложителни, но това показва, че в част от тези случаи при първите операции пациентите не са получили качествена услуга. Не можем да кажем в колко от случаите се е получило, тъй като те трябва да се прегледат един по един, и не можем да кажем каква точно е причината – неправилно поставена диагноза, незнание или източване на Касата, посочи проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“ в София.

По думите му специалистите в областта обсъждат създаването на морално етична комисия, която да преглежда подобни случаи, като е възможно и да се въведат санкции за екипи, допуснали грешки, в това число и лишаване от лекарски права. Всичко това обаче трябва да се облече в законова рамка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!