БОРКОР разкри корупция в 13 болници

OFFNews 12 ноември 2014 в 21:55 6034 4

Проверка в 13 болници в страната е установила нарушения при обществените поръчки и предпоставки за корупционни практики в лечебните заведения.

Това става ясно от доклад на Центъра за борба с корупцията.

Проверките са направени в рамките на последната година и половина. Те установили, че директорите на лечебните заведения не са провеждали задължителните търгове, голяма част от обществените поръчки са били ненужни или са били за лекарства, които не са необходими. Цели 43% от плащанията са нерегламентирани, а 63% от пациентите казват, че медицинските служители взимат подкупи, обясняват от Центъра.

Налице е висока оперативна самостоятелност на директорите на болници, което е възможност за корупция, става ясно от доклада на БОРКОР.

Това е причината при провеждането на обществени поръчки за лекарства един и същи медикамент да се купува на различни цени, а след това Здравната каса заплаща за медикамента на цената, за която е купен.

Поради тази причина трябва да се въведе единна система за договаряне на цени и за купуване на лекарства от страна на здравното министерство, категорични са от БОРКОР.

От Центъра предлагат централизираните търгове да стават с помощта на единната информационна система, която се подготвя през последните години и която включва електронна здравна карта и електронна рецепта.

Според експерти обаче връщането на централизираните търгове ще доведе отново до недостиг на лекарства и списъци на чакащите.

Недостатъченият административен капацитет и липсата на опит на болниците при провеждането на търговете води до обжалвания на процедури. 75% от търгове за лекарства над 100 000 лв. се обжалват – това е 15% от общия им брой, допълват от Центъра за борба с корупцията.

Проверените 13 болници са провели търгове в нарушение за 58,97 млн. лева, става ясно още от доклада.

БОРКОР предлага да се създадат данъчни преференции при облагането на лекарствата, както е при хазарта, а онкотерапия да получават и неосигурените пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови