Аортата се надува като опасен балон в корема, „Доверие“ предлага скрининг

Юлиана Ончева 20 юли 2015 в 08:12 26976 4

Доц. Яна Симова

Амбицията ми е да направим добро кардиологично отделение в болница „Доверие“. За целта в клиниката предлагаме скрининг за аневризма на коремна аорта, обяснява директорът на МЦ „Доверие“ доц. Николай Димитров. И подчертава, че идеята е на кардиолога доц. Яна Симова.

Всеки, който желае да провери дали има аневризма на коремната аорта или повишен риск за усложнения, може да си запише час за преглед в МЦ "Доверие" на тел.: 02/ 40 36 100. Необходимо е само пациентът да вземе от личния си лекар направление №3 за консултация със специалист кардиолог. Така изследването на коремната аорта реално е бонус към прегледа.

- Доц. Симова, какво представлява аневризма на коремната аорта?
- Аортата е основният съд на нашето тяло. Тя изхожда от сърцето, преминава през гръдния кош и корема. Аортата е подложена на много високо ниво на натоварване, защото сърцето изтласква в нея и тя поема всеки ден над 7500 литра кръв. Тази кръв трябва да се разпредели между всички съдове в нашето тяло, които са с дължина повече от 90 000 км. Така че аортата има една много сериозна задача, която изпълнява чудесно, ако е здрава. За съжаление обаче много фактори - както генетични, с които все още не можем да се борим, така и на околната среда, като нездравословен начин на живот, тютюнопушене, атеросклероза, въздействат на аортата и могат да я увредят. Аневризмата на аортата основно се характеризира с това, че нейните стени загубват своята еластичност и стават по-твърди. Така те не могат да адаптират голямото количество кръв, което се изтласква от сърцето, и започват да се развиват различни болестни процеси. Един от тях е атеросклерозата. Особеното на коремната аорта е, че тя се разширява, за разлика от останалите съдови зони, където атеросклерозата се проявява като стеснение на съда. 

- Какво усеща пациентът, какви са симптомите?
- За съжаление, пациентът нищо не усеща. И това е коварното на заболяването, защото не могат да вземат необходимите мерки. А това разширяване продължава. Бавно, прогресивно, в рамките на години. Скоростта зависи от това дали пушим или не, и от генетични фактори. Когато обаче това разширение стигне определени гранични стойности, рискът стената на аортата да се разкъса(на медицински език това се нарича руптура), става много висок. Балонът се надува и накрая се пука. Когато това се случи с коремната аорта, която е поела в себе си цялото количество кръв, изтласкана от сърцето, тази кръв се излива в корема на човека, при който се е случила руптурата. Това е спешно и животозастрашаващо състояние, с много висока смъртност, именно защото нещата се развиват много бързо.

- Какъв процент е смъртността?
- Смъртността е над 70% в тези ситуации. Но ако знаем, че аортата е широка, ако я следим и улучим точния момент, в който да изпратим пациента или на хирургична операция, или да му се сложи стент вътре в аортата, тогава силно намаляваме риска от скъсване и тези интервенции преминават с близо 100% успеваемост. От тук се поражда идеята за скрининг –да се установи наличието на заболяването, още когато хората не го усещат като налично. В много редки случаи пациентът може да има някакви симптоми. Това са: пулсации в корема, болки в долната му част и вкръста. Но това са по-скоро изключения. Повечето пациенти не усещат нищо. 

- Кои са най-рисковите групи, всеки ли трябва да се страхува от балон в корема?
- Риск за такава аневризма имат преди всичко по-възрастните хора, преди всичко мъжете и преди всичко тези, които пушат и имат атеросклероза. И заради това ние не се насочваме към скрининг към цялата популация, а само към най-рисковите групи – всички мъже, които са над 65 годишна възраст; всички мъже, които пушат, независимо от тяхната възраст, и всички мъже, които имат роднини с болести на аортата, отново независимо от тяхната възраст. При жените на скрининг подлежат всички над 65 години, които едновременно с това пушат, и всички жени над 65, които едновременно с това имат близки с болести на аортата. 

- Какво представлява изследването?

- Това е едно сравнително лесно, бързо, безобидно, дори приятно изследване. Прави се с ултразвук, който е напълно безвреден. Отнема около 10 минути. Добре е пациентът да не е ял преди изследването, но това не е задължително условие. След прегледа той ще получи информация колко е широка аортата му, дали това е нормално или не, има ли задебеляване на стената на аортата, тоест има ли или няма атеросклероза на аортата, и от тук нататък се определя поведението. Ако всичко е в норма, няма нужда да се прави нищо допълнително. Ако обаче намерим някаква патология, на пациента е необходимо да се назначат няколко допълнителни изследвания. Може да се наложи да се включи терапия, за да се забави процесът. Задължително се определя план на контролни прегледи, на които пациентът идва през 6 месеца или през една година. Така ние периодично можем да следим какво се случва с аортата, колко се разширява и да установим точно момента, когато трябва да се намесим активно, преди тя да се е спукала и да стане голямо усложнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови