Тероризъм и контратероризъм – глобална офанзива в състезателния гейминг

Диана Еленкова 17 август 2015 в 15:50 6786 4

Tочно 4444 дни след като сдобилата се през 1999 г. със собствен живот модификация на Half-Life за пръв път излиза на бял свят, компания Valve обявява предстоящ релийз на нова версия на един от най-популярните шутъри на всички времена - „Counter-Strike: Global Offensive/CS:GO“.

Новата версия на играта е официално пусната на 21.08.2012 г. и бързо набира голям брой почитатели, като за последните три години са проведени 817 турнира с общ награден фонд над 6 милиона долара. На 19.01.2015 г. по данни на Twitch – една от най-големите към момента платформи за споделяне и проследяване на видео-материали в реално време, CS:GO побеждава по популярност и основния си конкурент – Call of Duty.

В състезателния Counter-Strike два отбора – петима терористи и петима контратерористи, които разменят ролите си на полувремето, са изправени един срещу друг на избрана, в зависимост от правилата на турнира, карта. Двата отбора разполагат с инвентар от оръжия, екипировка и различни видове гранати, които струват определени суми. На картата има два участъка – А сайт и Б сайт, от които терористите избират къде да заложат бомба и да я защитят от намесата на другия отбор, докато избухне след определено време от активирането ѝ. Целта на контратерористите е да не допуснат терористите до избрания от тях сайт и/или да обезвредят бомбата след активирането ѝ.

Отборът, който елиминира всички противникови играчи преди активирането на бомбата печели рунда. След активирането на бомбата – ако тя експлоадира, независимо дали има оцелели терористи или не – терористите печелят. В случай, че бомбата бъде обезвредена независимо от броя на оцелелите в рамките на рунда играчи от двата отбора – контратерористите печелят. Всеки играч получава определена сума в рамките на текущия рунд, в зависимост от развитието на рунда (брой елиминирани противници, постигната цел, победа или загуба и др.), която служи за закупуване на екипировка, оръжия и гранати за следващите рундове.

CS:GO е много динамична, целево-ориентирана игра на позициониране, време, геометрия и нерви, чийто състезателен вариант изисква съвършен синхрон и адекватна комуникация между играчите, следващи стратегия, променяна за части от секундата, съобразно наличната информация за действията на другия отбор. И същевременно от състезателите се изисква да имат психика на авио-диспечери и рефлексите на пилоти от Формула 1. Всичко, което се случва в текущия рунд се отразява на следващия и всичко в следващия рунд е обратимо.

Counter-Strike не е игра на само на стрелба. Tя е борба за надмощие на отборни и индивидуални умения, както и предизвикателство да държиш непрекъснато, 100% от времето и без това много променливите шансове за успех на своя страна. Три фактора – време, пари и контрол над обхвата на картата и съответните печеливши позиции са предпоставки за спечелен рунд. Тези, които обаче изправят на крака публиката, въпреки че нито един от факторите не е в полза на отбора им в момента, са и състезателите, благодарение на които днес CS:GO е в топ 5 на най-популярните дисциплини на електронните спортове.

Малка част от професионалните играчи с най-атрактивен стил и индивидуални умения от водещите и изградили вече традиции в този е-спорт държави:

Кристофър “Get_Right” Алесунд – Швеция – отбор “Ninjas in Pyjamas”. Носител на титлата “Играч на годината“ за 2013 и 2014 гoдина и смятан за един от най-добрите CS състезатели на всички времена. За него е валидно правилото: „Ако не знаете къде се намира Get_Right в момента, значи е зад гърба ви и след малко ще елиминира половината ви отбор“. Невидима, непредсказуема заплаха, майстор на така наречения “clutch” – умението да спечели рунд, въпреки численото превъзходство на противника и въпреки, че оставащото време не е на негова страна.


Робин „Flusha“ Ронкист – Швеция – отбор “Fnatic” - често го обвиняват, че е измамник, защото куршумите му успяват да намерят противника от много труден за изпълнение ъгъл. Също като Get_Right е майстор на заемането на изненадващи позиции и също като него е способен да спечели невъзможен за спечелване рунд.

Патрик “F0rest” Линдбърг – Швеция – отбор “Ninjas in Pyjamas” – на финала на ESL One Cologne 2014 коментаторът го нарича „Смъртоносен ураган/Hurricane of Death“. Той е достоен съперник на съотборника си Get_Right за признанието най-добър CS състезател на всички времена. Когато F0rest държи пистолет и е в добра форма, няма оцелели.

Джеспер „JW” Уексел – Швеция – отбор „Fnatic“. Играчът, на когото е позволено да поема всякакви рискове, които противоречат на добрите за неговата роля практики, защото съотборниците му са преценили, че въпреки високата цена на AWP пушката (снайпер), с която си служи, резултатите са оправдани. JW е нестандартен, нетърпелив и мълниеносен с оптиката. Счита се за добра стратегия да се попречи на отбора му да си я позволи.


Кени „KennyS“ Шръб – Франция - отбор “EnVyUs”. Кралят на оптиката или просто най-добрият в света AWP-eр. Това са прозвищата на този състезател, на когото дори JW отстъпва първото място сред снайперистите в сесията въпроси и отговори, които шведският играч провежда с почитателите си във форума Редит.

Виктор “Taz” Войтас – Полша – отбор “VirtusPro”. Taz е ветеран в електронните спортове. Въпреки че е на цели 29 години, не само е достоен противник, но и благодарение на безкомпромисния стил на лидер и невероятните му умения да мотивира отбора си, успя на няколко пъти да взриви публиката на Арена „Сподек“ в тазгодишното издание на “ESL Оne Katowice”, както и да завоюва първо място и да зарадва сънародниците си на миналогодишното.

Toва е, разбира се, само много малка представителна извадка от талантливите състезатели в съставите на легендарните отбори, чието представяне на най-големият турнир по CS:GO до момента – ESL One Cologne 2015 очакват всички почитатели на играта.

На световната CS:GO сцена все още доминират шведите, отнесли вкъщи над една трета от парите от всички проведени до момента турнири. Fnatic са първите, спечелили два поредни пъти шампионска титла в големите състезания – т.нар. „Majors“ и са определяни за най-добрия отбор в света в момента. На 04.02.2015 г. в квалификацията за SLTV Star Series обаче български отбор – момчетата в текущия състав на E-frag (тогава GPlay) изненадаха всички и ги победиха в играта, която Швеция счита за своя.

Материалът е разработен в партньорство с ESL-България

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови