От компютърния стол вкъщи до световните върхове на League of Legends

Преслав Иванов 22 юли 2015 в 15:28 17041 1

Здравко "Hylissang" Гълъбов

Здравко "Hylissang" Гълъбов е един от малкото родни професионални геймъри, които изкарват прехраната си с e-спортове. Той се състезава за отбора по League Of Legends Unicorn Love И е само на 21 години.

Роден в София, Здравко и неговият отбор с нестандартно име печелят любовта на феновете с още по-нестандартния си метод на игра.

Успехите за "еднорозите" са налице - играят в най-престижния турнир по League of Legends - LCS - League of Legends Championship Series или еквивалента на NBA, висшата английска лига или формула 1.

В своя отбор Здравец работи като състезател по същия начин по който работят и спортистите в други дисциплини - тренира самостоятелно и с отбора, има определена роля в отбора, изпълнява своите ангажименти на терена и извън него. Той е лице и авторитет.

ESL България поразпитаха Здравко за успехите, неговите планове и любовта към играта.

Как стигна до тук - професионален геймър, който се представя на много високо ниво с отбора си, живее в Германия и постоянно е под светлината на прожекторите?

Бих казал че пътят не бе никак лесен. За подобен шанс се изисква много търпение, часове прекарани пред играта, тренирайки както индивидуално, така и с отбора. Други необходимости са желанието за играта много хъс, късмет, мотивация и дори саможертви.

Разкажи ни малко повече за Unicorns of Love - как се запознахте, какво ви събра, през какво преминахте?

Всичко започна доста скептично за мен, Sheepy, нашият треньор, се свърза с мен, понеже се нуждаеха от играч и ме попита дали мога да се включа в техния отбор. Първите няколко игри искаха да ме изпробват на друга позиция, но тъй като аз не съм особено опитен на нея, започнах да играя съпорт. Един от персонажите, които умеех да използвам много добре допадна на моя съотборник Vardags и така всичко започна за мен. За първи път се срещнахме със своите съотборници на турнира на Инсомния51 в Лондон, където спечелихме първо място, макар и да бяхме считани за аутсайдъри. Никой не можеше да повярва! Преди това играхме само онлайн на доста купи като Go4 и BlackMonster.

Какви са амбициите ти за близкото и не чак толкова близкото бъдеще?

За сега се стремим към класиране на световното първенство, както и към добро представяне в летния полусезон на LCS, което в крайна сметка е пряко определящо за по-нататъшни класирания.

Материалът е разработен в партньорство с ESL-България

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови