Магията на ESL Cologne One 2015. Ден 1 - началото

Диана Еленкова 30 август 2015 в 14:19 2107 0

„Не вярвах, че има нещо по-добро от Катовице, но това е нереално, мечта, не знам какво да кажа“ – това са думите на Олоф “Olofmeister” Кайбиър – най-популярният представител на отбор “Fnatic”, с които приключи първият ден от магията на ESL One Cologne 2015.

ESL Cologne One 2015 е един от най-блестящите и атрактивни проекти, реализирани само за една игра и най-големият турнир по Counter-Strike: Global Offensive /CS:GO/ в историята до момента. Четвърт, полуфиналите и грандиозният финал на състезанието се проведоха на Lanxess Arena в Кьолн, Германия на 22.08 и 23.08.2015 г. Огромното съоръжение, на чиято сцена са пяли Марая Кери, Уитни Хюстън, Стинг, Тина Търнър, U2, Бионсе, Депеш Мод, Лейди Гага, Тейлър Суифт, Риана и много други световноизвестни изпълнители, този август беше препълнено с почитателите на звездите и забавлението на новото време – електронните спортове.

Събитието можеше да бъде проследено от всички краища на света, благодарение на Twitch - една от най-големите платформа за стрийминг (споделяне и проследяване на видео-материали в реално време), но преживяването на място е стряскащо с реалността на мащабите, които обичта към дори само една игра и популярността на електронните спортове са придобили на глобално ниво. Започва още извън залата – не е необходимо да използвате каквато и да било навигация, за да се ориентирате как да стигнете до мястото на събитието – достатъчно е да вървите след хората, облекли тениските на любимите си отбори и стичащи се към Lanxess Arena от всички точки на града. Няма блъскане или пререждане по опашките, които се вият в спретнати редици на входовете, но има много усмивки, дискусии за резултатите от квалификациите до момента и наелектризираща атмосфера, създадена от около 11 000 човека, дошли да наблюдават най-добрият CS:GO в света.

Представителите на ESL на всеки вход насочват и комуникират приветливо и гладко с влизащите посетители както на немски, така и на английски език. Посланието, което неуморно отправят, към всеки прекрачил прага на магическото място, на което се случва историческият момент, е: „Радваме се много, че сте тук – забавлявайте се.“ Има над 300 представители на местната и международна преса, за които е предвидено работно помещение с интернет и кетъринг. Има и екрани, които показват случващото се в залата, за тези, жертвали емоцията си и останали в стаята на журналистите пред лаптопите, за да предадат пряко случващото се вътре на арената на oнлайн феновете. Всъщност не само в помещението за пресата - навсякъде извън залата има екрани, които дават възможност на всички, излезли от нея за кафе, за автографи или по-друга причина, да не изпуснат нито един важен момент от състезанието. Още един интересен аспект на проекта – благодарение на инициативата “еSports in cinemas” зрителите, които не присъстваха на място имаха възможност да проследят финала с пряко предаване на голям екран. За България тази възможност беше осигурена в Дома на киното.

Залата е огромна. Това, което смайва, след като се свикнете с размера на арената е сцената – два огромни екрана, разположени така, че всички присъстващи да могат да проследят играта, между тях – екран, показващ радара на картата; по-малки екрани, на които вървят рекламни клипове, местата на играчите, до които греят логата на отборите и майсторско разположение на светлини и прожектори, които подсказват, че след малко ще станете свидетели на страхотна атракция. Има много камери, но тази, която приковава вниманието, е най-иновативното решение, което в момента съществува за заснемане и прелитане едновременно във вертикален и хоризонтален план над предефиниран район – Spidercam. Стойността на тази камера достига диапазона 300 000 евро, управлява се от четирима оператора и служи за грандиозни продукции от типа на световни първенства по ръгби, футбол, концерти и т.н. Използването ѝ на ESL One Cologne 2015 е абсолютно оправдано.

Началото е отложено с половин час, и то не поради проблем в организацията – тя е безупречна във всеки един аспект. Оказва се, че в последният момент са дошли и са си купили билети дори по-голям брой хора от очакванията, спрямо предварителните продажби. Организаторите реагират гъвкаво и адекватно – взето е решение всички зрители да се настанят преди официалната част на състезанието, за да имат възможност да се насладят на уникалното преживяване, слагащо старт на турнира. Местата в залата са напълно разпродадени. Започва обратното броене. Откриването е грандиозно светлинно шоу, в което се редуват кадри, отразяващи емоциите на най-добрите играчи в победните им моменти от предни мачове. Самите отбори влизат в залата и вървят до сцената между шпалир от фенове, протегнали ръце, за поздрав тип „Дай 5“ с играчите, които боготворят. Нито един поздрав не беше подминат от легендарните състезатели, дошли да демонстрират уменията си на най-голямата до момента сцена за такова събитие.

В първия четвърт-финал премериха сили отборите на Украйна - Natus Vincere/NaVi и Франция – EnVyUs. Първият рунд, изигран на впечатляващата сцена на турнира принадлежеше на Украйна. NaVi показаха умения и удържаха предимството си до 13-тия рунд на първата карта, след което Envy с впечатляващи обрати, включително обезвреждане на бомба сред пламъците, спечелиха двубоя на “Inferno”. Подобна беше ситуацията с карта „Mirage“ – Франция навакса и елиминира първоначалното предимство на Natus Vincere. EnVyUs продължиха към планираните за следващия ден полу-финали с убедителния резултат от 2:0.

В паузата до следващата игра се приближава любезно един от феновете и ни пита знаем ли кога ще играят „Nynjas in Pyjamas“, след което вади от доста обемния си багаж флага на страната си. Дошъл е чак от Финландия в желанието си да демонстрира подкрепата си за Алекси “Allu” Джали – финландския състезател в шведския отбор NiP и толкова е бързал да не го изпусне, че е дошъл направо от летището, без дори да се регистрира в хотела, в който е отседнал.

Но преди мача, за който е дошъл ентусиазираният финландец и за който се наоколо се носят коментари от типа: „играта на деня“, се провежда втората битка между Team Kinguin и Team Solomid/ТSM“ /Дания/. Team “Kinguin” са млад, новосформиран отбор и реална демонстрация за това, че граници и националности в гейминга не съществуват. Съставът им включва таланти от различни краища на Европа. Противопоставянето им срещу опитните и играли достатъчно време заедно състезатели в датския отбор обаче беше и реална демонстрация на това, че състезателния Counter-strike e много повече от блестящи индивидуални умения. TSM спечелиха и двете карти (Dust II и Overpass), благодарение на развитата съвършена синхронизация на изпълнението на стратегиите си. 2:0 за Дания, с приятно впечатление от Team “Kinguin и очакване на следващото им представяне, в което играчите ще са имали време да добият по-голям съвместен опит.

Настъпва и сблъсъкът между два от най-обичаните отбори: “VirtusPro” – Полша и “Nynjas in Pyjamas/NiP” - Швеция. И двата тима са световни шампиони, имат собствена история със съперничеството помежду си, като същевременно изправените един срещу друг противници са и дългогодишни приятели. Това са и състезателите с най-лоялни привърженици, които са легенди на CS сцената, още преди играта да добие съвременните размери на популярност. Срещата не приключи добре за NiP – след като загубиха първата карта - “Train”, в която се усещаше равнопоставеност между отборите, втората карта – “Inferno” - беше убедително превзета от полския отбор. Това беше и първият голям турнир - “Major”, в който NiP не стигнаха до финал. В електронните спортове обаче има и едно друго много интересно явление – когато отборите губят, те го правят достойно – няма оправдания от типа: „нямахме късмет, много добре играхме, но ни ощетиха и т.н.“ Посланието към феновете винаги е: „Отговорността, за това че ви разочаровахме е наша. Ще тренираме повече, за да се представим по-добре следващия път“. VirtusPro за сметка на това успокоиха с резултат 2:0 много емоционалната си агитка, че ще има възможността да ги подкрепи и на следващия ден.

И последен по график, но в никакъв случай по атрактивност мач между Швеция – отбор „Fnatic“ и Бразилия - отбор “Luminosity Gaming”. Fnatic излязоха на сцената с типичната им самоувереност - на прага на арогантността, но без да го прекрачват. Luminosity от друга страна имаха тежката задача да докажат, че са достоен съперник на двукратните до този момент световни шампиони и да оправдаят надеждите на взелата ги под крилото си спортна организация. Бразилският отбор дебютира на ESL One Katowice 2015, като получи възможност да се състезава благодарение на дарения от феновете си. След достойното им представяне организацията „Luminosity Gaming“ им предложи договори и участие на ESL One Cologne 2015. В Кьолн те отново се справиха прекрасно за прохождащ отбор. В залата витаеше съчувствие към момчетата, попаднали в шведската месомелачка, но с играта си Luminosity спечелиха дори уважението на феновете на Fnatic. Отборът открадна не малко рундове на най-елитната CS сила на съвременната сцена. Особено впечатляващо бе представянето Фернандо “fer” Алваренга. Играч, който успее да направи “Аce“ (елиминация на всички играчи на противниковия отбор от един човек в рамките на текущия рунд) на карта “Mirage” срещу отбор „Fnatic“ е играч, чието развитие си заслужава да бъде проследено и подкрепено. Luminosity определено демонстрираха голям потенциал. Все пак, крайният резултат не беше изненадващ - 2:0 за Швеция.

Първият ден приключи с безапелационен подбор на полу-финалистите, които не загубиха нито една карта от опонентите си. С това обаче магията на ESL One Cologne 2015 не само не приключи – оказа се, че тепърва започва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови