65 073 първокласници тръгват на училище

OFFNews 17 септември 2012 в 06:00 2664 0

Първокласници на първия учебен ден.  Снимка: Сергей Антонов
Първокласници на първия учебен ден. Снимка: Сергей Антонов

65 073 първокласници тръгват на училище днес, съобщи Министерството на образованието, младежта и науката.

Общо броят на учениците у нас е над 600 000, по данни на НСИ.

В София първокласниците са 10 500, с около 500 повече от миналата есен, сочат данни на Регионалния инспекторат по образованието.

В повечето училища официалното откриване на учебната 2012/2013 година започва в 9 часа, в малко училища началният час е 10.

Днес министърът на образованието Сергей Игнатов ще открие учебната година във Втора английска езикова гимназия в София, заместниците му ще бъдат в училища в с. Видраре, Правец и Каварна.

"Благодарение на българския учител, на грижата на родителите за бъдещето на децата и благодарение на нетърпението на най-малките да чуят училищния звънец, първият учебен ден се превърна в официален празник, във втората българска Цветница.

На днешния празничен ден изразявам своята дълбока почит към българския учител, човекът, който всеотдайно пренася през вековете постиженията на световната цивилизация, на българската култура и ги превръща в активно поведение на нашите деца. Ние всичко дължим на нашите учители", се казва в поздравителния адрес на министър Игнатов, публикуван на сайта на Министерството на образованието, младежта и науката.

450 полицаи ще се грижат в днешния празничен ден за сигурността на учениците в столицата. Служители на КАТ ще помагат при преминаването през кръстовищата пред столичните училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови