200 митничари уволнени след протестите им срещу Дянков

29 юли 2012 в 17:21 3923 7

Протест на митнически служители срещу преместването на Агенция
Протест на митнически служители срещу преместването на Агенция "Митници" от София в Русе. Снимка: Сергей Антонов

Между 150 и 200 служители на Агенция "Митници" са били уволнени на фона на протестите им срещу преместването на администрацията на митниците от София в Русе.

Това съобщи Нели Христова, председател на Федерацията по търговия, услуги, контролни органи и туризъм, пред Дарик.

Официалният мотив е липса на висше образование. Някои от отстранените имат над 10 г. стаж. 

Преместването на агенцията от София в Русе е планирано за тази есен. Идеята беше прокарана от премиера Бойко Борисов и подкрепена от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Преди дни служители на агенцията излязоха на протест пред сградата на Министерството на финансите.

След съкращенията митническата система ще се обезкърви, а няма разумен мотив за тази реформа, коментира Христова. Тя определи случващото се като "грубо и цинично отношение".

"Ние правим разкриваемост - хващаме, конфискуваме. Впоследствие има глоби на дадени лица, на колеги, които са им счупени колите, на други вратите са им заливани с киселини и те в момента ще останат на улицата. И в момента никой няма да ги пази. Даже едно благодаря не им е казано. Общо взето, във всички митници се вика човекът, казват му да подпише, довиждане и това е", разказа Стоян Куков, митничар от години на митница Кюстендил пред Дарик.

Той обясни, че без значение от образованието си всеки постъпил в митниците минава 6-месечни курсове в Агенция "Митници", преди да започне да практикува.

"Централното митническо управление провежда курсове за митничари, които са 6- или 7-месечни и след като ги изкараш, независимо какви дипломи имаш, може и да си професор, не можеш да станеш митничар. Митничар ставаш, след като изкараш тези изпити", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови