Шествието: Над 100 искат решаване на "циганския въпрос" (снимки)

21 октомври 2012 в 20:00 4406 7

Над 100 души се събраха тази вечер на шествието “Няма да забравим, няма да простим!” Снимка: Сергей Антонов
Над 100 души се събраха тази вечер на шествието “Няма да забравим, няма да простим!” Снимка: Сергей Антонов

Над 100 души се събраха тази вечер на шествието "Няма да забравим, няма да простим!", организирано след обругаването на снимки на национални герои от трима ромски младежи, предаде репортер на OFFNews.

Под звуците на гайда, с горящи факли и развети знамена - националният флаг и знамена на  ВМРО, "Атака" и "Национална съпротива", участниците започнаха шествието си в кв. "Надежда". Сборният пункт бе ъгълът  на бул. „Ломско шосе“ и ул. „Бели Дунав“, а началният час - 18.30.

Чрез шествието участниците в него демонстрират протеста си срещу "безнаказаната циганска престъпност" и "бездействието на властта". Шествието е и знак за протест срещу обругаването на национални герои, демонстрирано от трима ромски младежи, снимани как правят неприлични жестове, държейки портрети на Левски, цар Симеон Велики, княз Борис.

"Шествието срещу безнаказаната циганска престъпност" бе предвождано от младеж, който държеше в ръцете си портрет на Васил Левски.

Минавайки край клуб на ГЕРБ се чуха скандирания "Бойко и Цветан - слуги на Доган" и "Бойко - педераст". Някой развя знаме с фашистки символ, което бързо бе прибрано.

„У нас вече може да се говори за цигански въпрос. Ние сме длъжни да го решим – със или без желанието на самите цигани“, пише в листовката, разпространявана от ВМРО в София. Циганският въпрос е най-вече наш въпрос. И ако не намерим решението за него, неминуеми са етническите сблъсъци“, се казва в листовка, разпространявана от ВМРО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови