Човек, когото мафията можела да изнудва, съветвал финансовия министър

Юлиан Христов 15 септември 2013 в 18:34 5304 4

Николай Попов
Николай Попов

Зам.-шефът на Агенция „Митници“ Николай Попов, на когото службите отнеха допуска до класифицирана информация поради ненадежност, първоначално е бил съветник на финансовия министър Петър Чобанов. 

Това става ясно от отговор на Министерството на финансите до OFFNews.

В края на август стана ясно, че от 6 ноември 2009 г. Попов е с отнет допуск до секретна информация заради опасения, че той може бъде изнудван като държавен служител от извънправителствени структури. През 2008 година, като служител на МВР, Попов е имал разрешение за едно от най-високите нива на държавната тайна - “Строго секретно”, но повторната проверка на ДАНС установила пропуски в процедурата по първоначалната му проверка за надеждност. 

Понастоящем, без да има допуск до секретна информация, Попов е зам.-шеф на Митниците, където отговаря за митническото разузнаване, което предполага работа със секретни документи. Преди това обаче той е бил член на политическия кабинет на финансовия министър, като за периода 22 юли -1 август 2013 година, е бил негов съветник.

До момента обаче властта упорито отказва да внесе допълнителна яснота около назначението на Попов.

Назначаването на зам.-директор на Агенция "Митници" става с предложение до финансовия министър от нейния директор. В суматохата около рокадите в Митниците, назначаването на Попов остава незабелязано, а въпросът дали финансовият министър е бил наясно с миналото му, все още не намира отговор.

В отправеното до Финансовото министерство запитване попитахме дали преди да бъде назначен на поста си Попов е минал т. нар. предварителна проверка в МВР. От нея би трябвало да излезе цялата информация за Попов, като бивш служител на Вътрешното министерство. Заедно с това от подобна проверка, която може да бъде извършена в рамките на няколко часа, може веднага да стане ясно дали той има или не допуск до секретна информация и ако му е отнета – какви са били причините за това. От нея може да стане ясно също дали той има и полицейска регистрация, а за министъра на финансите няма пречка да поиска подобна информация от МВР.

От отговора на Министерството на финансите до OFFNews става ясно, че дори финансовият министър да е бил запознат с всички факти около съветника си, когото по-късно назначава и в ръководството на Митниците, то това не е информация, която касае обществото.

Отказът до подобна информация е мотивиран с това, че тя може бъде използвана „срещу правата и доброто име на други лица, както и срещу националната сигурност, обществения ред, здравето на гражданите и морала“.

Подобен отговор идва близо седмица, след като по част от въпросите вече има официална информация – Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), която явно е преценила, че може да предостави определени данни за Попов без да се притеснява, че би опетнила името му или ще застраши националната сигурност, оповести, че той е с отнет допуск до секретна информация.

Всъщност, въпросът за това дали исканата информация за назначението на Попов би навредила на националната сигурност, е най-малкото неуместен, защото фактите до момента сочат, че човек със съмнителна репутация е част от цялостната система на сигурността.

Според администрацията на ведомството част от въпросите, сред които и: "Заеманата от г-н Попов длъжност в МФ изисквала ли е сертификат за допуск до определено ниво на класифицирана информация и той имал ли е такъв?" и "С назначаването на г-н Попов като зам.-директор на митниците финансовият министър бил ли е наясно с това дали той има необходимите компетенции и правомощия, сред които и боравенето с класифицирана информация", не са свързани с конкретни факти.

„Информацията, поискана в заявлението, е по повод факта на издаване на акта за назначаване на заместник-директор на Агенция „Митници“ и е относима единствено към законосъобразността на този акт, което може да бъде установено само при обжалването му по съдебен ред. В случая се искат данни за конкретно лице и причините, довели до неговото назначаване, поради което не е налице информация, която да е свързана с обществения живот в страната“, се казва в отговора на министерството. От там отговарят още, че исканата информация не е свързана и с основната дейност на ведомството, а касае единствено „вътрешната организация на институцията“.

Не на последно място информацията, която е свързана с професионалната реализация на конкретна личност, съдържа лични данни, а това е също основание за отказ тя да бъде оповестена, обосновават се още от ведомството.

До 29 август в ДАНС нямаше постъпило заявление от страна на Попов за издаване на нов допуск до секретна информация.

В момента той продължава да е зам.-директор на Митниците, а докато шефът му Борислав Борисов беше в отпуск, той изпълняваше функциите му на началник на митниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови