Цвета Маркова: Човек като Николай Попов не трябва да заема никакъв висш пост

Нели Чолашка 26 август 2013 в 17:17 5665 17

Агенция
Агенция "Митници". Снимка: БГНЕС

Няма как да си спомням конкретния случай, но не би трябвало лице, което има отнет допуск до класифицирана информация да бъде назначавано на никакъв висок държавен пост независимо дали му трябва този достъп.

Това коментира бившият председател на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова по повод назначаването на Николай Попов за зам.-шеф на Агенция "Митници", който в момента дори е временно изпълняващ длъжността директор, защото новоназначеният шеф Борислав Борисов е "пуснат" в отпуска.

Попов е дългогодишен служител на МВР и последно в системата е работил като шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в София (РЗБОП – София). През 2009 г. започва вътрешно разследване срещу него заради нерегламентирани контакти с хора от подземния свят.

Тогава му е отнет допускът да класифицирана информация. Попов обжалва отнемането на допуска си пред ДКСИ, оглавявана по това време от Цвета Маркова. След извършена проверка комисията установява, че данните са достатъчни за отнемане на допуска.

Отнемането на допуска има давност 3 години и се предполага, че Попов би могъл да си възстанови правото да чете документи с гриф "Секретно", но трябва да го поиска официално и да бъде проучен от ДКСИ.

"По аргумент на обратното основание идеята, че докато продължава неговото проучване, той няма да има достъп", коментира още Цвета Маркова.

Ген. Атанас Атанасов от ДСБ (бивш шеф на Националната служба "Сигурност" в кабинета "Костов") напомни, че още в петък от ДСБ са изпратили официално запитване до финансовия министър Петър Чобанов по Закона за достъп до обществената информация по този казус.

Те питат Чобанов "как това лице - Николай Попов, ще изпълнява задълженията си на зам.-директор на митниците, пряко ръководещ митническото разследване и разузнаване, след като му е отнет допуска до квалифицирана информация".

"Това означава, че той няма право да се запознава с никакви документи, които имат гриф за сигурност, а за тази длъжност се изисква ежедневно такава работа, тъй като митническото разследване и разузнаване работа и в тясно сътрудничество със службите. Там се работи по контролирани доставки и т.н.", коментира ген. Атанасов.

По думите му Николай Попов е от банката "Особено ценни кадри на "Позитано", но не се ангажира чие назначение е Николай Попов. Той знае само, че Попов е съученик на Росен Карадимов (съвтеник на лидера на БСП Сергей Станишев в периода, в който беше премиер), но не знае дали това е причината за назначението му.

По негова информация, откакто е уволнен от МВР заради отнемането на достъп до класифицирана информация, той се подвизава на "Позитано" 20, където е пълно с някакви отдели по сигурността с бивши кадри на ДС.

"Тази история ми напомня за казуса при предната Тройна коалиция имаше едно подобно злополучно назначение - на Румен Цайса, който е бивш служител на ІІ Главно управление на ДС. Направиха го зам.-директор на митниците и обслужваше контрабандните канали на Дидо Дънката Във Варна. Една схема на Алексей Петров", коментира още Атанас Атанасов.

От Министерството на финансите обявиха, че за Попов е изтекъл 3-годишният период, след който може отново да кандидатства за достъп до квалифицирана информация.

На обвинението, че назначаването на Борислав Борисов за шеф на Митниците не е било официално обявено миналата седмица, оттам обявиха, че всъщност са ге обявили.

Официалното съобщение обаче е в съобщението "Ваньо Танов е освободен от поста директор на Агенция "Митници" и е второто изречение в него - "Функциите на директор на Агенция „Митници" ще изпълнява досегашният й заместник-директор Борислав Борисов". 

Назначаването на нов шеф на митниците по традиция се обявява официално от премиера или поне от финансовия министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!