Хората за паметника пред НДК - яма или стена за катерене

Нели Чолашка 24 януари 2013 в 15:23 3280 9

Паметника пред НДК. Снимка: Никола Ончев
Паметника пред НДК. Снимка: Никола Ончев

4/5 или 80% от хората, участвали в анкетата за бъдещето на рушащия се паметник "1300 години България", са гласували за събарянето му, каза главният архитект Петър Диков.

Справка на страницата Направление "Архитектура и градоустройство", където е пусната анкетата, показва, че до момента са гласували над 3600 души.

Хората са изпращали и E-mail с предложения какво да бъде направено на мястото на паметника. Най-ексцентричното е да бъде издълбана яма, в която да бъдат сложени труповете на тези, които искат да бъде възстановен паметника.

Има и предложения пространството да стане детска площадка или стена за катерене. Предложенията не са анонимни, уточни главният архитект.

Петър Диков ще обяви конкурс за идеен проект за пространството около паметника. Той е важен и заради цялостния ремонт на градината около НДК, за който общината вече има проект и с него кандидатства за 15 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие".

На кандидатите ще бъде даден срок до края на май да представят проектите си. В конкурса могат да участват и авторите на паметника "1300 години България", напомни главният архитект на София.

Решението не може да се отлага повече от есента на тази година, за да може да се изпълни заедно с реконструкцията на цялата градина, уточни Диков. Не можем да вземем решение за премахване без да е ясно какво ще има там, допълни той.

В момента тече конкурс за нов облик на площад "Св. Неделя".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!