Учителите с указание да фалшифицират оценките от олимпиадата

Александра Маркарян 19 декември 2012 в 15:55 2543 6

Ученици. Снимка: БГНЕС
Ученици. Снимка: БГНЕС

Пълна бъркотия сътвориха просветни чиновници след гафа на столичния инспекторат по образованието (РИО) на олимпиадата по математика за осмокласниците. На общинския кръг на състезанието, проведено на 16 декември, от РИО бе дадено грешно условие на задача и до края на изпита грешката не бе поправена. Училищата дори не бяха уведомени, въпреки че по време на изпита учители са сигнализирали за грешката и инспекторка от РИО е казала, че знае за нея.

На практика "новото" условие превърна задачата в нерешима.

Нов общински кръг на състезанието няма да бъде проведен, а учителите ще бъдат длъжни да оценяват работите на децата не според грешното, а според даденото им ден след олимпиадата вярно условие. Получихме такива указания, каза за OFFNews учителка от София.

Проверителите в София са получили още едно, също странно указание - да пишат максималния брой точки (7 т.) на останалите две задачи, дадени на олимпиадата, независимо как са се справили с тях.

Така, с това псевдооценяване, от РИО се опитват да прикрият направения от тях гаф.

В първия работен ден след олимпиадата - 17 декември, OFFNews изпрати запитване до Министерството на образованието, младежта и науката, на чието подчинение е Регионалния инспекторат по образованието.

Попитахме кой е изготвил задачите, дали след те са били проверени, дали общинският кръг ще се проведе отново, защо училищата не са били уведомени за грешката при положение, че в РИО-София са знаели за нея.

Вече трети ден от Министерството на образованието, младежта и науката мълчат по темата въпреки въпросите, изпратени от OFFNews. Днес, в телефонен разговор с пресцентър, репортер на медията с удивление разбра, че проблемът с гафа на РИО бил само на РИО, а МОМН нямало отношение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови