Трагичната картина в митниците ни блокира за Шенген

08 март 2013 в 16:16 3008 0

Петър Якимов
Петър Якимов

Автор: Петър Якимов, Легия "Антимафия"

„Успехите” на правителството и най-вече резултатите на Агенция "Митници" в събираемостта за поредна година показват  колко некомпетентно се управлява държавата.

Изявленията на Ваньо Танов преминаха всякакви граници, след като той заяви по БНТ, че отлагането ни за Шенген било „глътка въздух” и че ако били ни приели в Шенген „по вътрешните ни граници ще има отново натиск”.

Лъжите на г-н Танов, с които той се опитва от години да прикрие собствената си несъстоятелност, лъсват при преглед на месечния доклад на Министерство на финансите за януари и числата за събрани акцизи.

Картината при обмитените тютюневи изделия е трагична, а нивата от януари 2013 година са се върнали към нивата от януари 2011 година.

Събраните акцизи от цигари са 138 млн. лв. при 148 млн. лв. през 2012 г. или обмитени 890 млн. къса цигари. Това означава, че на годишна база обмитените късове тютюневи изделия ще са около 11 млрд. къса или контрабандният дял ще бъде точно 50%.

При горивата след всички телевизионни акции на Агенция "Митници", отнемане на лицензи, наредби, които вкарват в допълнителни разходи фирмите и даването на полицейски правомощия на митническите служители, резултатите са повече от отчайващи.

През 2011 г. приходите от горива са 159 млн. лв., през 2012 – 165,7 млн. лв., докато през януари 2013 – 125,7 млн. лв. или с 24,2% по-малко спрямо 2012 г. Ако темпа се запази, то на годишна база събираемостта ще бъде на историческо ниско ниво.

Тези факти би трябвало да са достатъчно доказателство, че ръководството на Агенция "Митници" не само нищо не прави, но и със своите действия подпомага контрабандата. Освен това в държавите, към чиито стандарт се стремим, такъв ръководител би бил уволнен веднага само на база липса на каквато и да е ефективност.

Абсурдността на ситуацията се допълва и от това, че неприемането ни в Шенген е пряко следствие и неработещата Агенция "Митници", но въпреки това директорът Танов нагло обяснява, че системата работи добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови