Съдът спря делото за клевета срещу Цветанов заради имунитета му

Юлиан Христов 03 юни 2013 в 17:59 3077 2

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив

Софийският окръжен съд (СОС) спря делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който е обвинен от бившата съдийка Мирослава Тодорова за клевета. 

Причината е, че Цветанов се ползва с имунитет като депутат, което му осигурява неприкосновеност пред закона.

Бившият вътрешен министър беше даден на съд за клевета от съдия Мирослава Тодорова, след като Цветанов обяви, че тя е обслужвала организираната престъпност. На първа инстанция Цветанов беше оправдан, след като пловдивската съдийка Екатерина Роглекова реши, че бившият вътрешен министър не е клеветил, а само критикувал Мирослава Тодорова, а решението беше мотивирано с “обстоен граматически и смислов анализ” на репликите на министъра в две последователни негови интервюта – пред в. “24 часа” на 23 януари 2012 г., а на другия ден – и пред бТВ.

С определение от 30 май тричленен състав на СОС с председател Олга Бояджиева и членове Недялка Николова и Любомир Крумов прецениха, че ход на делото не следва да бъде даван. Те сочат, че към настоящия момент следва да бъдат съобразени резултати от проведените на 12 май 2013 г. парламентарни избори. Според тях подсъдимия по делото Цветан Цветанов е бил избран за народен представител. "Като такъв той придобива т.нар. парламентарен имунитет. Той се изразява главно в наказателна неотговорност по чл. 69 от Конституцията, както и наказателна неприкосновеност по чл. 70 от основния закон", мотивират се съдиите.

Имунитетът позволява на Цветанов да избягва наказателна отговорност като депутат. В края на миналата седмица експремиерът Борисов обеща от името на Цветанов на 4 май той да се откаже от имунитета си. Прокуратурата поиска сваляне на имунитета на Цветанов, за да му бъдат повдигнати обвинения за незаконните подслушвания.

Името на Мирослава Тодорова стана символ на безпрецедентен натиск на управляващите върху съдебната система. Тодорова беше уволнена като съдия от Софийския градски съд, което доведе до първия в историята ни протест на съдии, както и остри критики от страна на Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!