Съдбата на ВМЗ-Сопот ясна до 2 седмици

Борислава Бибиновска 07 януари 2013 в 16:49 1410 0

Приватизацията на ВМЗ-Сопот се провали. Снимка: БГНЕС
Приватизацията на ВМЗ-Сопот се провали. Снимка: БГНЕС

До две седмици Министерски съвет (МС) ще трябва да реши за приватизацията на ВМЗ-Сопот, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

До 23-ти януари ще стане ясно дали фирма "Емко" ЕООД, която е единственият кандидат за купувач на ВМЗ-Сопот, отговаря на всички условия за приватизация.

Днес на извънредна среща се събраха синдикати, директорът на Агенцията по приватизацията, потенциалният купувач на завода, министър Добрев и социалният министър Тотю Младенов. Те обсъдиха взаимните процедури и стъпки към преодоляване на финансовата криза в дружеството. Обсъдена е евентуалната продажба и изплащането на заплатите на работниците, към които заводът има задължения за 2 месеца.

До 11-ти януари фирма "Емко" ЕООД ще внесе своята оферта в Агенцията за приватизация, след което всички документите ще бъдат разгледани и от енергийния министър.

В срок до 18-ти януари министър Добрев ще проведе среща и с останалите министерства, за да се реши дали дали "Емко" ЕООД отговаря на условията да закупи завода, каква ще е цената и какви ще са условията за продажбата.

До 23-ти януари пък МС ще даде своята окончателна оценка.

Дотогава се очаква да бъдат изплатени частично заплатите на работниците от завода, уточни още министър Добрев. Обмисля се и как да бъдат избегнати съкращенията на персонала въпреки критичната ситуация.

Към днешна дата във ВМЗ-Сопот работят 3 200 души. От 2 месеца те не са получавали заплати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!