Социолозите за референдума: Повече отговори "Да", но какво от това

25 януари 2013 в 19:25 4894 3

Очаква се в неделя да гласуват между 27% и 37% от пълнолетните българи. Снимка: sxc.hu
Очаква се в неделя да гласуват между 27% и 37% от пълнолетните българи. Снимка: sxc.hu

За да бъде успешен референдумът, активността в неделя трябва да е поне колкото при последния парламентарен вот - до урните да отидат най-малко 4 345 500 души.

Според социологическите проучвания, подобна избирателна активност (около 60%) е непостижима, но най-вероятно над 20% от имащите право на глас българи ще отидат до урните, а това ще препрати решението на въпроса за АЕЦ „Белене“ отново в парламента.Решението на Народното събрание обаче може и да не е обвързано с преобладаващия вот на референдума.

Очаква се в неделя да гласуват между 27% и 37% от пълнолетните българи.

Данните на Алфа рисърч

Национално представителното проучване на агенцията е проведено в периода 12 – 17 януари.

Референдумът активизира най-твърдите партийни ядра и особено тези на опозицията. Седмица преди гласуването намерение за участие в референдума заявяват между 25% и 35% от живеещите в страната около 6 млн. пълнолетни граждани (което е различно от броя на избирателите в избирателните списъци). В зависимост от степента на мобилизация и конкретната политическа обстановка е най-вероятно до урните да отидат между 1.6 млн. и 2.1 млн. души, отбелязват от Алфа рисърч.

Мобилизацията за гласуване основно на привържениците на АЕЦ „Белене“ очертава преобладаващ вот „да” на референдума в неделя – отговор, който биха подкрепили около 62% от гласуващите. Сред тях, освен привърженици на БСП, се открояват и симпатизанти на националистическите формации. Вотът „не“ достига около 38% от гласуващите, но като правило те са по-слабо мотивирани да участват. От мобилизацията на тези хора ще зависи както общата избирателна активност, така и делът на позицията „не“ в референдума.

Към момента българското общество е разделено на три: 33% от пълнолетните граждани са „за” реализиране на проекта АЕЦ „Белене“, 30% - „против” развитие на ядрената енергетика у нас и за въвеждане на други технологии, 25% подкрепят постояването на нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“ без строеж на „Белене“.

Най-горещи привърженици на АЕЦ „Белене“ са симпатизантите на БСП, три четвърти от които са готови да участват в референдума на 27 януари. Най-силни противници на ядрената енергетика са жителите на големите градове, младежите до 30 години, както и привържениците на Синята коалиция и СДС. Най-противоречива е позицията на симпатизантите на ГЕРБ, които нямат яснота дали и как ще гласуват, отбелязват социолозите от Алфа рисърч.

Данните на НЦИОМ

Национално представителното проучване на НЦИОМ е проведено в периода 16 – 20 януари.

Според данните на НЦИОМ, към 20 януари 2013 г. готовност да участват в референдума декларират между 27% и 37% от пълнолетните българи.

Категорично намерение да гласуват изказват две трети от привържениците на БСП, 59% от тези на Атака, близо половината от тези на ГЕРБ, 42% от привържениците на „България на гражданите“ и 35% от тези на ДПС.

Най-често намерение да гласуват на предстоящия референдум изразяват жителите на малките градове и на селата. В градовете-областни центрове декларативната активност е по-ниска от средната. Най-ниска се очертава избирателната активност в столицата.

Сред заявилите, че ще гласуват на референдума, посочилите, че ще отговорят с „да” са 60%, а тези, които твърдят, че ще отбележат „не“ в бюлетината са 40%.

Интервюираните, които възнамеряват да гласуват с „да“ на референдума са по-категорични в намерението си да упражнят правото си на глас, в сравнение с онези, които биха гласували с „не“.

Две трети от българите отричат да са повлияни от официалните позиции на лидерите на основните политически партии у нас.

Данните на ИМП

Проучването на Института за модерна политика (ИМП) е проведено в периода 6-13 декември 2012 г. Реализирана е национална извадка на пълнолетното население на квотен принцип, която възпроизвежда параметрите на генералната съвкупност по признаците пол, възраст и населено място.

Според данните на ИМП от декември, малко над 51 % отговарят, че ще участват в референдума, по-скоро няма да участват - 22,8 % и не са решили дали ще участват – 19,1 %. Не могат да преценят – 7,2 %.

От тези, които ще участват в референдума, близо две трети - 64,6 % ще гласуват с „да”, тоест да бъде развивана ядрената енергетика в България чрез строеж на нова ядрена централа.

С „не” биха гласували 17 %. 18,4% не са решили каква е тяхната позиция по въпроса на този етап.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!