След сигнал на OFFNews: Проверяват годността на риба, преди да я дарят

12 декември 2012 в 15:39 1854 0

Конфискуваха 1 тон риба без документи.
Конфискуваха 1 тон риба без документи.

След като миналата седмица OFFNews сигнализира, че конфискувана риба без документи е дарена, без да бъде дадена за проверка от Агенцията по безопасност на храните, иззета късно снощи риба ще бъде изследвана преди даряването ù в хранителната банка.

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) е конфискувала късно снощи 1180 кг риба на Дунав мост.

При акцията е спрян за проверка микробус “Мерцедес – Вито” със силистренска регистрация, който се е движел от България за Румъния.

При огледа на автомобила е открито голямо количество риба (каракуда и платика) без никакви документи.

Рибата е конфискувана, а на шофьора е съставен акт.

Иззетата риба е предадена на Агенция по безопасност на храните в Русе, за да се установи дали рибата може да бъде дарена на хранителната банка.

Преди седмица OFFNews написа, че 173 кг шаран без документи е дарен на приюта на отец Иван, без преди това да получи документ за това, че е годен за употреба. 

От Българската агенция за безопасност на храните ни обясниха, че липсата на документ за произход на шарана не е проблем, тъй като се виждало и с просто око дали рибата е развалена или не. Според БАБХ най-вероятно в документа за конфискация било описано съдържанието на рибата и нейното количество, което също било по-скоро на око.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови