Ройтерс: Безсилието пред корупцията топи подкрепата за ГЕРБ

02 януари 2013 в 18:26 2319 2

Председателят на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов и зам.-председателят и вицепремиер Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Председателят на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов и зам.-председателят и вицепремиер Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

България преодолява дълговата криза в еврозоната с малко щети благодарение на строгата фискална политика и за сметка на бавен растеж, който държи жизнения стандарт на едно от най-ниските нива в Европейския съюз, писа Ройтерс в анализ за политическата обстановка в страната, цитиран  от БГНЕС.

Строгите мерки за икономии и неуспехът на правителството да се справи ефективно с ширещата се корупция намалиха преднината на дясноцентристката партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов спрямо социалистическата опозиция преди изборите, насрочени за юни, отчита агенцията.

Подкрепата за партията на Борисов ГЕРБ намалява заради неуспеха в преодоляването на високата безработица, ниските доходи и корупцията, но неговата управляваща партия остава водеща политическа сила. Провалът в номинирането на кандидат за Конституционния съд с безупречна репутация също е накърнило доверието в ангажимента на правителството към съдебните реформи, посочва Ройтерс.

Колебанията относно изграждането на нова ядрена централа не са допринесли за увеличаване на популярността на управляващите. През март правителството отхвърли плана за втората атомна централа в Белене, сочейки го за поредна колона в енергийната зависимост на България от Русия. Предстои той да бъде подложен на национален референдум. Неотдавнашно проучване показа, че нито ГЕРБ, нито социалистите ще спечелят абсолютно мнозинство през юни, а пет партии вероятно ще получат представителство в парламента.

Дали слабата икономика и лошата реклама около Белене ще намалят рейтингите на Борисов и ще го тласнат към популистки мерки като увеличаване на държавните разходи? Политическото напрежение е малко вероятно да доведе до предсрочни избори, но може да увеличи лихвите по заемите за страната, смятат авторите на анализа.

За слабата икономика

Прогнозите са растежът да бъде около 1% тази година спрямо 6%-7% преди икономическата криза през 2009 г. Жизненият стандарт остава далеч под този на останалите държави членки на ЕС. Правителството успя да задържи дефицита си на едно от най-ниските нива в съюза - 1,3% от БВП, и сега може да увеличи пенсиите след тригодишно замразяване. 

В изборната година има риск правителството да се впусне в разточителни харчове, които да увеличат фискалния дефицит и рисковете за обвързаната с еврото валута, отбелязват авторите на анализа.

За корупцията

Корупцията и организираната престъпност все още са проблем в България 20 години след края на комунистическото управление, като отблъскват инвеститорите, пречат на растежа и бавят влизането на страната в Шенгенското безвизово пространство. Според Ройтерс, от съществено значение ще е дали ще има осъден високопоставен държавен служител: "това може да не предизвика промени на пазарите в краткосрочен план, но би било знак, че се улеснява правенето на бизнес в България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови