Родители: Предучилищна група върна "килийното образование"

Мая Младенова 18 декември 2012 в 11:58 5111 2

Недостигът на места принудил директорката да обедини набор 2006 и 2008, казаха от ОДЗ-то. Снимка: БГНЕС
Недостигът на места принудил директорката да обедини набор 2006 и 2008, казаха от ОДЗ-то. Снимка: БГНЕС

Столична детска градина върна „килийното образование“, като допусна в предучилищната група да се обучават деца от 3 до 6 години едновременно, сигнализираха родители до OFFNews.

Oбучението на хлапетата в предучилищна възраст в 31 ОДЗ се извършва на принципа на „двете масички“ - на едната маса малките се учат как да се хранят и обличат сами, а на съседната батковците и каките усвояват буквите и цифрите. Това е в разрез с няколко наредби, реагираха гневно родители на деца от групата.

Те сигнализираха и за други нарушения в 4 "а" група, едно от които е големият брой приети деца – 35! По закон те могат да са максимум 22+10%, което прави до 25.

В системата на Столичната община за детските градини можем да прочетем, че: 

ОДЗ № 31 "ЛЮЛИН" РАБОТИ  С  10 ГРУПИ :

ЯСЛА -  2 групи

І група-2 групи

ІІ група -2 групи

ІІІ група ПОДГОТВИТЕЛНА -2 групи

ІV група ПОДГОТВИТЕЛНА - 2 групи

- В ІV"а" са обособени две възрастови групи

набор 2006 и набор 2008

Последните два реда будят недоумение. Те били вписани след родителска среща, на която родителите поискали обяснение защо децата им, когато трябва да бъдат подготвяни за първи клас, са обединени в група с 2-3 години по-малки деца. На тази възраст разлика от две години е чувствителна, обясняват родителите. 

Директорката: В нарушение сме, но го правим за добро

Пред OFFNews директорката на 31 ОДЗ Елеонора Стоилкова призна, че записването на 4-годишните при каките и батковците е вид нарушение. Позволила си обаче да го направи, за да компенсира недостига на места в по-малките групи, където имало много чакащи. "В тази група имахме малко деца. Знаете, че предучилищни има и към училищата и много родители избират да запишат децата си там. Получи се така, че докато за детска градина има много чакащи, в групата за предучилищна останаха незапълнени места. Нашата функция е да помагаме на родителите да се върнат на работа, затова решихме да отворим тези места за по-малките ученици", обясни директорката.

"Да, в нарушение сме на Наредба 7 (там пише, че "Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст."-б.а.), но всички го правим. Всичко е в името на децата, за да можем да приемем повече деца. Освен това работим с делегирани бюджети, а това означава, че повече деца са равни на повече пари", добави директорът на 31 ОДЗ.

По думите й броят на записаните деца в 4 "а" група не е 35, а 30. Временно имало 5 "гостуващи" от друга градина, която била в ремонт, но те вече се върнали в своето учебно заведение. Според тълкуването на Наредба 7 от директорката, тя има право да запише 32 деца - 22+още 10 заради това, че работи с делегиран бюджет.

В момента по случая тече проверка на столичния инспекторат по образованието. Родителите на децата са подали жалби и до няколко институции, но до момента нямат отговор.

Предварителните изводи на експертите са, че децата в 4 "а" група не са ощетени и подготовката им не страда от смесването на набори. Обучението в т.нар. педагогически ситуации се извършва на подгрупи, всеки ден се планират различни ситуации за двата набора. "Да, по-подходящо е в предучилищна възраст децата да са разделени, но смесването има и положителен ефект, взаимно се учат на различни неща. Обединяването е с цел повече деца да бъдат приети, знаете колко са чакащите", обясниха експерти от инспектората. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови