Разглобили с отвертка харддиска на колата за подслушвания

15 април 2013 в 16:44 4500 10

Сотир Цацаров, главен прокурор Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров, главен прокурор Снимка: БГНЕС

Шефът на отдел 04 в СДОТО (Специализираната дирекция "Оперативни технически операции") Радко Димитров ще бъде разследван заради опит да саботира прокурорската проверка по "Българския Уотъргейт", обяви днес главният прокурор Сотир Цацаров. Димитров се опитал "да разглоби с отвертка" харддиск с информация за незаконни подслушвания, заради което може да бъде подведен под отговорност и да получи между 1 и 5 години затвор.

На 28 март, когато председателят на БСП Сергей Станишев огласи на пресконференция подробности от анонимния сигнал за незаконни подслувания на политици, банкери и бизнесмени, Димитров празнувал 50-годишния си юбилей с колеги. След като гръмнала новината за Крайслера за подслушвания, празненството било прекратено и още същата вечер няколко служители от СДОТО начело с Радко Димитров демонтирали блок от системата за подслушване. Търсели харддиск със записи, обаче не могли да го открият. На следващия ден шефът на отдел 04 в СДОТО все пак е успял да изтрие данни от карти на автомобил със специализирана техника. За унищожаване на данните Димитров използвал "наш технически начин, грубо казано – разглобяване с отвертка", обясни главният прокурор.

Цацаров оповести днес резултатите от проверката за т.нар. автомобил за подслувашия. Колата от сигнала на Сергей Станишев е същата като ползваната от звеното за мобилни подслушвания към МВР, установи прокуратурата. Тя започна по анонимен сигнал, изпратен до лидера на БСП Сергей Станишев. Анонимният автор твърди, че е служител в МВР и разказва как сив ван "Крайслер Воиджър" с техника за записване подслушва политици, бизнесмени, магистрати и банкери. Днес прокуратурата не уточни марката и модела на автомобила.

 "Една от целите ни е да възстановим информацията, която е била унищожена от техниката. В момента, в който е конституирано Народното събрание, прокуратурата ще представи пакет от нормативни документи по отношение на използването на специални разузнавателни средства", обясни главният прокурор.

Колата за подслушвания на МВР, заради която избухна т.нар. "Български Уотъргейт", редовно е обикаляла улиците с неясна цел и обекти, докато по документи е била паркирана в гараж.

Има "фрапиращи разминавания" между пътната книжка на автомобила и иззетите кадри от центъра за видеонаблюдение към столичната полиция, показа прокурорската проверка.

За да разбере кой и как е използвал колата за подслушвания, прокуратурата е разпитала 22-ма служители. 

Ванът за подслушване редовно бил в движение - много по-често от официлно "предписаните" му слухтенета.

На 15, 16 и 26 март автомобилът по документи трябвало да бъде в гаража на СДОТО, но кадрите от СДВР показали, че "се движи из София".

Разминавания има и при т.нар. тренировъчни мисии, в които е ползвана колата. На 10, 14, 25 и 27 март в пътната книжка е записано, че автомобилът е е използван за тренировки между 10 и 12 ч, докато всъщност уличните камери показали, че той е бил цял по улиците и след 18 часа.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че практиката в звеното за мобилни подслушвания била задачите да се поставят устно на екипите, като се отразяват само в "едни тефтери", които не представляват класифицирана информация.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!