Работничка от ВМЗ към Борисов: Ще си продам пръстените

16 януари 2013 в 09:20 2115 0

ВМЗ Сопот
ВМЗ Сопот

Работничката от ВМЗ Сопот Даниела Генкова, на която във вторник премиерът Бойко Борисов потърси сметка за златните пръстени по ръката ѝ, заяви, че ще продаде накитите си.

„Госпожата от ВМЗ-Сопот, която ми пращаше лук - всичките ѝ пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам златни пръстени”, отбеляза в коментар за "Дарик" Борисов и поиска 700-800 души от завода да бъдат съкратени.

”Това са пръстени, които съм придобила в моминските си години. Но, ето аз ще ги продам, за да си платя сметките този месец. Питам, какво ще правя следващия месец? Какво ще правят останалите работници? Да продадат дрехите си, апартаментите си? Какво да продадат, за да преживеят?", коментира  за БНР Генкова.

"За момента ще си продам пръстените и ще си платя сметките. Но за следващия месец какво ще направя? А какво да правят хората, които нямат пръстени? Не му прави чест на премиера да говори така. Заемите в банките ми висят. Вземам назаем от приятели, които работят извън ВМЗ", каза още тя.

По време на протестите на работниците преди празниците Генкова символично подари вечерята си, състояща се от филия хляб и лук на премиера.

Днес започва изготвянето на оздравителната програма на ВМЗ-Сопот с цел да се избегне обявяване в несъстоятелност на дружеството. До решението се стигна снощи след провала на опитите за продажба на заводите и последвалите тежки, продължили няколко часа, преговори в Министерството на икономиката.

Процесът на приватизация обърка плановете ни, коментира от своя страна изпълнителният директор на завода Иван Стоенчев. "Преговаряме и в същото време има кандидат – купувач. Сега започваме отново като ръководство и трябва да носим отговорност за ходовете си. Ще платим един аванс и една заплата. В разговори сме с контрагента, който ни съди. 
Никой не говори за съкращения. Ще направим анализ. Какво означава ръководството да намери пари? Парите трябва да бъдат заработени, не да се престоява. Има хора, които само престояват. Ще направим преструктуриране, ще намалим разходите, които тежат. Не достигат договорите, за да работят всички. По стратегията за приватизация трябваше да останат 3200 души да останат и да се поеме социален ангажимент за три години", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови