Работниците от ВМЗ-Сопот готвят нови протести

Вероника Шербанова 29 май 2013 в 12:15 1568 0

ВМЗ Сопот
ВМЗ Сопот

Работниците от ВМЗ-Сопот готвят нови протести, тъй като не са получавали заплати от февруари. Това заяви Димитър Атанасов от КТ „Подкрепа“ в завода, цитиран от „Фокус“.

През февруари работниците са получили само по 170 лева. Те имат да получават още заплата за март и аванс за април, посочи Атанасов.

Ръководителите на предприятието са уверили синдиката, че плащането на възнагражденията се подготвя и съвсем скоро ще бъде извършено. Хората са свикнали да чакат и проявяват разбиране, но когато са ти спрели тока, спираш да разбираш, коментира Димитър Атанасов.

Работниците са определили срок от две седмици, през които заплатите да бъдат изплатени. Ако това не се случи, ще започнат нови протести и затваряне на пътища, каза Атанасов.

В момента във ВМЗ-Сопот няма поръчки. Синдикатът е изпратил писмо в Агенцията по приватизация, в което обявява, че е против втори опит за приватизация на завода. Работниците очакват и избора на нов министър, с който ще преговарят оттук нататък.

Около 840 души са напуснали или са били уволнени от завода през последните няколко месеца. Едва около 30 от тях са започнали работа.

В завода все още има специалисти. ВМЗ е живо, конкурентноспособно предприятие и ако ни оставят, можем да работим, заяви Атанасов.  

В средата на май беше обявена нова процедура за приватизация на ВМЗ-Сопот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови