Протестиращи се разграничиха от партията на протеста

22 март 2013 в 16:31 2206 0

Протестни действия срещу монополите. Снимка: Сергей Антонов
Протестни действия срещу монополите. Снимка: Сергей Антонов

"Не се идентифицираме със силите, действащи там и няма да ги подкрепим". Това обяви днес Анжелика Цокова от гражданското движение "ДНЕС" на пресконфенция на организацията, в отговор на въпрос  ще подкрепи ли организацията й партията на протестиращите Демократична гражданска инициатива на изборите.

Неправителствената организация беше сред активните в организацията на протестите срещу монополите в страната. Тя обаче няма да подкрепи партията на неформалните лидери на протеста Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев, по думите на Цокова.

От "ДНЕС" заявиха, че движението засега няма фаворит сред партиите, които ще се явят на парламентарните избори.

Решението на сдружението засега обаче е предпоследно, защото тепърва предстои среща на неправителствените организации в протестите, научи OFFNews.

Пресконференцията на организацията беше по повод последната изява на Комисията за защита на конкуренцията - отказът й да се самосезира и да обяви фирмите - монополисти в страната. Отказът дойде след апел на служебния премиер Марин Райков антимонополната комисия да обяви и провери монополистите. От КЗК отвърнаха, че не й влиза в задълженията да обявява монополи, а само да проверява при съмнения за злоупотреба с господстващо положение на пазара.

Поведението на антимонополния орган е "наглост", заяви Георги Мартинов от гражданското движение. От "ДНЕС" настояха за оставки на всички членове на КЗК, така че веднага, след като бъде избран, новият парламент да ги приеме и да избере нов състав на комисията. Активистите призоваха и за промени в закона, с които да се въведе "плаващ мандат" за членовете й - част от тях да бъдат избирани на 3 години, други - на 5, за по-голяма независимост на органа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови