Прокуратурата проверява Мирослав Найденов за участие в престъпна група

Юлиан Христов 20 март 2013 в 12:42 4170 8

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата проверява бившия земеделски министър Мирослав Найденов за участие в организирана престъпна група.

Това става два дни, след като от БСП алармираха за сигнал в прокуратурата срещу Найденов. Днес от пресцентъра на държавното обвинение разпространиха информация, от която става ясно, че през 2009 година в Софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство по факти "идентични с изнесените на пресконференцията на 18.03.2013 г." От там обаче уточняват, че разследването не е срещу Мирослав Найденов, а срещу неизвестен извършител по чл. 321, ал. 6 от Наказателния кодекс - за участие в организирана престъпна група с международно участие и с упражняване на влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление. Предвиденото за това престъпление наказание е затвор до шест години. 

Главният прокурор е разпоредил незабавна проверка на хода на делото, както и провеждане на активни действия по разследването лично от прокурор. До главния прокурор Сотир Цацаров не е постъпвал сигнал от наблюдаващ делото прокурор с твърдения за "получени заплахи от висш политик" или за опити за упражняване на натиск. За изясняването на тези обстоятелства се извършва проверка в отдел „Инспекторат" във ВКП, съобщават от ВКП.

От прокуратурата уточняват още, че не става въпрос за подаден от ДАНС сигнал, както твърдят от БСП.

По информация на OFFNews става въпрос за разследване по аферата с вноса на старо ирландско месо през 2006 година. Тогава Найденов е главен секретар на Национална ветеринарномедицинска служба към Земеделското министерство. Като шеф на ветеринарната служба Найденов носи отговорност за вноса 20- годишното ирландско месо, позволявайки появата на месото на българския пазар.  

В Пловдив на откриването на изложението "Природа, лов, риболов" Мирослав Найденов заяви, че приема всичките обвинения като предизборни спекулации. По думите му преди оставката на ГЕРБ срещу него е течала проверка на ОЛАФ, след което на ДАНС. Лаконично Найденов заяви, че само "марсианците" не са го разследвали още.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews