Прокуратурата влезе в трите ЕРП-та

Юлиан Христов 27 февруари 2013 в 11:31 2531 2

Прокуратура, Снимка: БГНЕС
Прокуратура, Снимка: БГНЕС

Прокуратурата влезе в трите енергодружества ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО ПРО.

Прокурорите ще проверяват разходите им и цялостната им дейност.

Главният прокурор Сотир Цацаров даде пресконференция за медиите, на която оповести предприетите мерки на прокуратурата във връзка с работата на енергоразпределителните дружества. Цацаров мотивира проверката с протестите срещу високите сметки за тока и задължението на прокуратурата в тази връзка да защитава обществения интерес. 

В трите ЕРП-та точно в 11.00 часа в сряда са влезли съвместни екипи на прокуратурата и НАП, които се състоят от общо 10 души - петима прокурори и петима данъчни служители. До 22 март те трябва да представят резултатите от проверката, а седмица по-късно - и доклад, за това има ли установени нарушения. 

Прокуратурата предвижда пълна проверка на електроразпределителните дружества за евентуални нарушения и престъпления. Всяко ЕРП ще се проверява от определен екип. Предмет на проверка не е цялостната дейност на ЕРП-ата, а разходите за външни услуги, действителността на разходите за външни услуги, разходите по всички договори, с които дружествата имат лиценз. Ще се проверяват и сделки между свързани дружества и сделки между дружествата.

Дружествата ще бъдат проверявани и за това дали се спазва 30-дневният срок на отчитане на електромерите. Сотир Цацаров обясни, че една от причините за високите смети е именно неспазването на този срок. Санкциите за това са между 20 хил. и 1 млн. лв. и те могат да бъдат наложени от ДКЕВР.  

Главният прокурор заяви, че е направена препоръка на енергийния министър Делян Добрев да изпълни задълженията си по  Закона за енергетиката, където е разписано, че той може да приложи извънреден механизъм за регулиране на цените.

Прокуратурата възобновява и замразените проверки и разследвания в енергийния сектор, заради което заместникът на главния прокурор Галина Тонева беше отстранена от поста и понижена в ранг на редови прокурор от ВКП. Тя беше нарочена от председателя на комисията за корупция по високите етажи на властта Яне Янев, че е "смачквала" дела срещу "енергийната мафия". Възобновяват се и преписки и разследвания по сигнали за злоупотреби в Електроенергияния системен оператор (ЕСО), Националната електрическа компания (НЕК) и Български енергиен холдинг (БЕХ). 

Цацаров обясни, че е стартирала проверка за това има ли доклад в службите за поръчан атентат срещу премиера в оставка Бойко Борисов. "Вчера президентът изпрати до мен сигнал, подаден от Лютви Местан, по повод обвиненията срещу Ахмед Доган, като поръчител. Ще се извърши проверка. Ако е изнесена класифицирана информация, това е казус на Прокуратурата, ако не е, това е престъпление от частен характер. Трябва да се установи дали съществува такава информация, класифицирана ли е, откъде е предоставена", каза прокурор Цацаров.

На въпроса защо прокуратурата не се самосезира при излизането на досието „Буда”, той отговори, че тук няма престъпление няма. "Прокуратурата няма да влезе в тази игра на вадене на скелети от гардероба", отговори Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!