Проверяват договорите за земеделските Facebook и Twitter-профили

Мадлен Шишманова 05 септември 2012 в 10:22 1746 0

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

В момента тече проверка на договорите, които Министерството на земеделието и храните сключи за създаване на профили в социалните мрежи Facebook и Twitter на програмата за развитие на селските райони.

Пред bTV тази сутрин земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че след като приключи проверката, министерството ще излезе с официално изявление по случая, при който стана ясно, че ведомството е дало 100 хил. лв. за създаването на профил на програмата в социалните мрежи, а договорите са сключени с бивши служителки на ведомството. 

"Това е политическа атака и изнесените неща не отговарят на истината. Първо, цените на договорите въобще не са такива, категорично. Второ, това не са такива страници, за каквито се говори. Това са специализирани страници, в които трябва да бъдат обхванати и обработени над 20 хил. нормални страници и да бъдат апликирани вътре", обясни Найденов. По думите му въпросните поръчки не са само за създаване на профили на програмата за развитие на селските район в социалните мрежи, а за цялостното ѝ промотиране, за което, предвидените европейски средства били 36 млн. лв., а досега били усвоени едва 10 млн. лв.

Найденов обясни, че за конкретния случай са изплатени едва 18 хил. лв.

"Това е станало по препоръка на Европейската комисия, станало е по техническа помощ, одобрена и съгласувана с ЕК - това са европейски средства, това е свързано с усвояването на европейските средства. Аз не искам да коментирам фирмата, която е спечелила поръчката. Това е поръчка, с която не се занимава министърът и не е на мое разпореждане. Опитът за политическа атака и за очерняне на България пред европейските институции, няма да мине", категоричен е земеделският министър.

Найденов коментира и обвиненията за изтичане на предварителна информация за търга на държавни земи срещу компенсаторни бонове. 

"Преди няколко месеца събрах директорите на областните дирекции по земеделие. Разпоредих на тях, а те по веригата надолу да направят тази инвентаризация. Това значи, че още преди няколко месеца за това нещо са знаели поне 1000 човека", посочи министър Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови