Президентът връчва мандата на ГЕРБ

Елица Мартинова 25 февруари 2013 в 07:24 2752 1

Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС

Президентът ще връчи днес мандата за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарно представена политическа партия ГЕРБ.

От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че това ще стане в 12.00 часа на “Дондуков” 2. Конституцията на Република България предвижда държавният глава да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство последователно на три парламентарни групи.

Очаква се ГЕРБ да върнат мандата, каквото намерение заявиха още в петък по по време на политическите консултации при държавния глава.

Същото заявиха, че ще направят и БСП, втората политическа сила в парламента, на която президентът е длъжен да връчи мандат, ако ГЕРБ го откаже, както и ДПС.

По закон ако и двете най-големи политически сили в НС откажат мандата, президентът го връчва на трета парламентарно представена партия по свой избор.

Ако и трите откажат, Росен Плевнелиев ще трябва да назначи служебен кабинет, който да осигури провеждането на предсрочни парламентарни избори.

„Държавата ще остане стабилна. Институциите ще работят нормално. Финансовата и институционна стабилност на държавата ще бъде гарантирана“, заяви в петък президентът Росен Плевнелиев.

„Ще работя, за да проведем избори максимално бързо, за да се преодолее тази криза“, обясни още държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!