Петър Кънев: Бюлетините от Костинброд са стандартен излишък

Милен Енчев 16 май 2013 в 12:38 35085 56

Петър Кънев. Снимка: БГНЕС
Петър Кънев. Снимка: БГНЕС

Намерените от прокуратурата 350 000 бюлетини в печатницата „Мултипринт“ в Костиброд са в рамките на допустимите надпечатни бройки. Това коментира днес Петър Кънев от БСП, който държи друга печатница, отпечатала протоколите за вота - „Демакс“.

По стандарт надпечатваните бройки могат да са между 0,5 и 5%, посочи Кънев. В случая 350-те хиляди бюлетини представляват доста под 5 %, тъй като поръчката от Министерския съвет е за 8 милиона и 340 хиляди бройки.

Коментарът на Кънев, който бе избран за депутат на левицата в следващото Народно събрание, се разминава диаметрално с официалната версия на партията му за скандала. Лидерът на БСП Сергей Станишев, Мая Манолова и Михаил Миков твърдят, че сигналът на Манолова до прокуратурата за бюлетините е предотвратил фалшификация на вота.

"Знам първо, че условията действително по поръчката са точно такива – надтиражните бройки и макулатурите - това са различни неща - или се унищожават веднага, или се съхраняват до протичането на изборите. Това го има в тръжните документи“.

„Мултипринт“ не е член на Съюза на печатната индустрия в България, оглавяван от Петър Кънев, посочи представителят на левицата. „Мултипринт не е член на нашия Съюз, те са една сериозна печатница, но в нашата гилдия всеки се бори за кокала и хляба“, каза той.

Костинбродската печатница на местния общински съветник от ГЕРБ Йордан Бончев изработва бюлетините от 2 години. Допреди това интегралните бюлетини са печатани съвместно от „Демакс“, русенската печатница „Дунав прес“ и печатницата на БНБ.

Той посочи, че не вижда нищо нередно и в самия конкурс, спечелен от „Мултипринт“.Според него търгът не е бил опорочен, а предложената от печатницата цена била съвсем нормална.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!