Партията на Кунева ще бори банките изедници

Александра Маркарян 02 декември 2012 в 14:37 2456 14

Любомир Христов - икономически съветник на Меглена Кунева и кандидат за неин вицепрезидент на последните избори. Снимка: БГНЕС
Любомир Христов - икономически съветник на Меглена Кунева и кандидат за неин вицепрезидент на последните избори. Снимка: БГНЕС

Експерти от партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" ще дават консултации, включително юридически, които предпазят хората от практики на банки у нас, които нарушават правата им.

Това обяви юристът от ДБГ Димитър Делчев на пресконференция днес.

Сред тях са "едностранното, произволното и непазарното" определяне на лихвите по методики на банките и необоснованото променяне на лихвения процент от страна на банката след усвояване на кредита. Тези практики нарушават правата на кредитополучателите, обяви още през септември Комисията за защита на потребителите.

На пресконференцията днес икономическият съветник на Кунева и кандидат за неин вицепрезидент на последните избори финансистът Любомир Христов очерта шест основни проблема, показващи, че няма равнопоставеност пред закона между банките и клиентите. Той предложи и решения за преодоляването им.

Заради сега действащото законодателство медиите са принудени да не споменават имената на банки, които прилагат неравноправни клаузи заради текст от закон, заради който могат да бъдат осъдени за клевета - така хората не могат да получат пълна и достоверна информация, която да им помогне в избора на банка, от която да вземат кредит, бе първата критика на Христов.

От месец май 2010 г. пък банките могат едностранно да променят лихвените проценти по собствени, непазарни методики заради промяна в Закона за потребителския кредит. В повечето случаи тези методики не са базирани на обективни индекси.

Третата критика на Христов бе свързана с факта, че в България все още не съществува механизъм за извънсъдебно решаване на спорове между банки и клиенти.

Сред негативните банкови практики са и налагането на т. нар. наказателна лихва или такса за предсрочно погасяване на кредит, както и правото, дадено от чл. 417, т. 2 от ГПК на банките да придобиват имущество на неплатежоспособни клиенти по бързата процедура.

Хората нямат право да сезират Конституционния съд, когато правата им се нарушават, е шестият проблем.

Според Христов, решенията на тези проблеми са: отмяна на чл. 417, т. 2 от ГПК; промяна на дефиницията за "референтен лихвен процент", която да задължи банките да определят лихвата си на база пазарно установен лихвен процент, а не по собствени методики; урегулиране на бързо, евтино и ефективно извънсъдебно решаване на спорове между физическо лице и банка; премахване на бариерите пред завеждането на колективни искове; създаване на възможност граждани да сезират Конституционния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!