Орешарски: Не чакайте европейски заплати в близките години

Елица Мартинова 01 април 2013 в 09:29 1618 1

Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС

Нереалистична е надеждата в края на следващия мандат възнагражденията в България да достигнат нивото на средния доход за Европа, коментира пред „Нова телевизия“ кандидатът на БСП за премиерското място Пламен Орешарски.

„Това е твърде амбициозна цел, но тя трябва да ни служи като ориентир и стъпка по стъпка да вървим напред“, допълни бившият финансов министър.

По думите му финансовата ситуация в страната е най-неблагоприятната за последните 23 години.

„Ситуацията днес ми се струва сравнително най-неблагоприятна за всичките тези прословути 23 години. Вярно е, че 1996-1997 г. имахме драматична локална криза – фалити на банки, шокова девалвация и обезценяване на спестяванията, но имаше резерви. Държавата беше собственик на 80-85% от активите“, обоснова се Орешарски.

Той предупреди, че ако не настъпи промяна във финансовите политики на България, икономиката на страната ще затъне.

„Ние сме в ситуация, в която инерцията на икономиката ще продължи да ни тегли надолу, ако не се вземат много спешни мерки“, коментира Орешарски.

По думите му България има нужда от спешни мерки, които да подобрят бизнес климата и да насърчат предприемачеството.

Той заяви, че приема номинацията за премиерския пост, която лидерът на БСП Сергей Станишев обяви в събота. Орешарски подчерта, че добре осъзнава рисковете около тази задача и изтъкна, че предстоящият мандат ще бъде много тежък.

„Следващият мандат ще бъде много труден, но съм убеден, че ако още в началото се направят благоразумни политики и се вземат съответните мерки, в края на следващия мандат ще усетим подобрение“, заяви с оптимизъм бившият финансов министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови