Орешарски: Ако ми кажете как може да се краде от дълг, ще се възползвам

Нели Чолашка 25 юли 2013 в 14:42 5632 55

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Неизбежна ли е актуализацията на бюджета? Няма неизбежни неща. Можем да се съберем и в този дефицит. Аз съм противник на дефицитите, може и балансиран бюджет да направим и даже излишък да остане, ако престанем да плащаме от октомври и да връщаме ДДС на бизнеса.

Това коментира в ироничен тон премиерът Пламен Орешарски в края на изказването си по време на парламентарните дебати за гласуването на първо четене на промени в Бюджет 2013 г.

Според премиера изговореното от противниците на актуализацията за допълнителния 1 млрд. лв. дълг са чисти спекулации.

Той обясни за "хората, които не разбират много от дългове", какво представлява този дълго от 1 млрд. лв. с думите: "Ако имате дълг от 100 лв. в падеж и вземете 100 лв. дълг, за да го платите, колко дълг ви остава и как можете да откраднете от него? Ако ми кажете как може да се открадне, ще се възползвам."

Орешарски напомни, че общият дълг на държавата остава 14.6 млрд. лв., колкото е заложен в бюджета за 2013 г.

Премиерът и бивш финансов министър при Тройната коалиция повтори тезите си, че политиката финансовия министър на ГЕРБ Симеон Дянков е невръщане на ДДС и лошо управление на ликвидността.

По думите му Дянков си е играл на ръба на фискалния резерв и именно затова февруари тази година за разплащане със земеделските производители е използвано спешно емитиране на заем.

Орешарски би искал да има известно фискално разхлабване, но си давал сметка, че в момента не може да си ги позволи.

Той обяви още, че правителството му ще се опита да разплати натрупаните дългове към бизнеса и с тези 160 млн. лв. в актуализацията, предвидени за тази цел, ще бъдат платени само най-старите дългове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!