Окончателно: Задължително образование за 4-годишните

Александра Маркарян 18 януари 2013 в 10:23 12173 20

Как се гласува в парламента. Снимка: Сергей Антонов
Как се гласува в парламента. Снимка: Сергей Антонов

От 4-годишни децата ще започват задължително предучилищно образование.

Това решиха депутатите днес с окончателното гласуване на чл. 8 от проекта на Закона за предучилищното и училищното образование.

Той гласи:

Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето.”.

Текстът бе приет с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Атака" и на четирима независими.

"За" гласуваха 86 депутати, "против" - 33-ма, трима (независими) се въздържаха.

Задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст ще влезе в сила от учебната 2016-2017 г., пише в параграф 21 от проектозакона, който депутатите все още не са гласували.

Преди това гласуване мнозинството отхвърли предложението на депутатите от ДПС Алиосман Имамов и Хамид Хамид предучилищното образование за 4-годишните да не е задължително, а по избор на родителите.

С днешното решение възрастта за задължително предучилищно обучение се сваля с 1 година. Според сегашния Закон за народната просвета децата трябва да бъдат обхванати задължително в системата на образованието от 5-годишни.

Не бяха приети и възраженията на опозицията (Синята коалиция, Коалиция за България и ДПС) срещу текста, според който 4-годишните подлежат на задължително предучилищно образование. Според опозицията на тази възраст не може да става въпрос за образование, а единствено за възпитание и подготовка. В сегашния Закон за народната просвета, според който децата задължително тръгват на детска градина от 5-годишна възраст, пише, че това е „предучилищно възпитание и подготовка”, а не образование.

По този повод синият лидер и бивш премиер Иван Костов заяви:

"Някои колеги се шегуваха, че ние, дядовците, трябва да обявим конфликт на интереси при обсъждането на този закон. Аз имам малка внучка на 2 годинки и наистина мисля за нея, когато говоря сега. На 4 години децата трябва да се гушкат и да се учат на ценности, а не да се учат на абстракциите на числата, които някой чиновник от МОМН ще напише. Това е пълно безобразие спрямо тези мънички български граждани.

Трябва да покажем как се обичат тия деца тук, от тази трибуна. Иначе какво Народно събрание сме? Събрание от хора, които се мъчат да угодят на популизма в обществото."

"Ще карат 4-годишните... Тези са пълни идиоти", се възмути Костов след гласуването в разговор с вицепремиера и министър на образованието в кабинета му Веселин Методиев

Целта на този текст в законопроекта е държавата да налее пари в детските градини, като чрез задължението за обхващане на всички деца от 4-годишна възраст създаде нови работни места за възпитателите в детските градини, бе мнението на сините лидери Иван Костов и Мартин Димитров.

„Има хляб в тази работа. Има хляб за преподавателите в детските градини. Държавата ще създаде тези щатове, ще трябва да отдели тези пари. Съгласен съм. Прави се много силен жест в посока профсъюзите на учителите. Решили са от ГЕРБ, нека го направят. Но да се карат хората насила да заведат децата си там, това вече е безумно. И това го прави държавата в условия на тежка икономическа криза. Това е прокризисна политика”, заяви Иван Костов от парламентарната трибуна.

Единственият аргумент, с който управляващите от ГЕРБ защитиха чл. 8 от проектозакона, беше, че той регламентирал задължение за държавата да осигури това обучение, а не на родителите, които имали право да избират. В този дух от парламентарната трибуна се изказаха депутатките от ГЕРБ Галина Банковска и Катя Чалъкова.

Министърът на образованието Сергей Игнатов, който също бе в пленарната зала, нито веднъж не взе думата, за да защити проекта си.

След гласуването от Синята коалиция обявиха, че ще поискат президентът да наложи вето на чл. 8, въвеждащ задължително образование за 4-годишните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!