Обрат: Турция пак ще признава българските дипломи за висше образование

Александра Маркарян 30 ноември 2012 в 15:06 3113 0

Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката. Снимка: БГНЕС
Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката. Снимка: БГНЕС

Турция ще признава дипломите за висше образование, издадени от всеки български университет, който не използва посреднически фирми при набирането на студенти.

Това обяви министърът на образованието проф. Сергей Игнатов днес. Игнатов и президентът Росен Плевнелиев са на официално посещение в Турция.

Турция официално обяви, че спира процедурите по легализиране на дипломи за висше образование, издадени от български университети, на 25 май 2012 г. Решението си Съветът за висше образование на Турция взе с мотив, че са били засечени много фалшификати и че фалшификациите "се извършват организирано".

Българското образователно министерство реагира, че няма нито една засечена фалшива диплома, че ако има подправяне на документи, то е ставало след заверката им в министерството, че е била засечена една фалшива академична справка и че категорично това фалшифициране не се прави от университет или институция у нас.

Ректори пък обявиха, че в дъното на всичко стоят политически интереси и опит за задържане на турските кандидат-студенти в родината им. От посредническите фирми директно заявиха, че става въпрос за финансов интерес и че от "изтичането" на студенти към България турската страна губи около 80 млн. евро годишно.

Обвинение бе отправено и към самите посреднически фирми, които водят студенти в България - според ректора на Медицински университет-София и председател на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев, те "уреждат" минаване в по-горен курс. За това не бяха представени конкретни доказателства.

Преговорите в Турция бяха изключително успешни, но много трудни, заяви Игнатов.

Въпросът с непризнаването на дипломите ни бил поставен на четири нива - при президента, премиера, при министъра на образованието и в Съвета по висше образование на Турция (YOK).

"След тези срещи мисля, че тези 10-11 искания на турския посланик към нашите ректори отпаднаха, остава за изясняване единствено въпросът с посредническите фирми", обясни той.

Това обаче поставя в изключително затруднено положение университетите, тъй като поне 90% от турските студенти в България са дошли чрез посреднически фирми.

Проверка на OFFNews в сайта на YOK показа, че все още промяната в позицията на турската страна не е отразена официално. На сайта стои единствено съобщението, според което признаването им спира за неопределен период.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови