Нов катарзис: Другар на наркодилъри поема временно митниците

Владимир Йончев 26 август 2013 в 09:00 52093 36

Николай Попов
Николай Попов

 

Николай Попов, който е с отнет допуск за информация заради срещите си с наркодилъри, поема временно ръководството на митниците.

Той ще замести на поста Борислав Борисов, който излиза в отпуска.

Борислав Борисов е назначен официално за шеф на Агенция „Митници“ от сряда, но Министерството на финансите крие това.

Причината е, че властта има друг фаворит за поста, но поради гаф е назначила Борисов за постоянно, вместо за временен заместник на Ваньо Танов.

Лекуващият се от два месеца Ваньо Танов бе освободен от поста в сряда, 21 август.

Заповедта за освобождаването му е донесена лично в 21:30 часа във вилата му в село Нисово, Русенско.

Същия ден на обяд заместникът му Николай Попов го е чакал пред болница „Токуда“ в София да му връчи заповедта за уволнение, но Танов излязъл по-рано и финтирал делегацията от АМ.

Бързането да бъде уволнен Танов обаче е предизвикало непредвидено усложнение. По закон длъжност „Временно изпълняващ длъжността шеф на Агенция „Митници“ няма. Заради това се е наложило заместникът на Танов – Борислав Борисов да бъде назнаен като титуляр, въпреки че не той е фаворитът на управляващите.

Те гласят за поста Кирил Желев – бивш заместник на Орешарски в министерството на финансите по времето на Тройната коалиция. Номинацията му обаче още не е прокарана в партията, заради борба между клановете в БСП. Затова Борислав Борисов е назначен като титуляр. Още в четвъртък той е разпространил изявление до служителите на Агенция „Митници“, че е назначен на поста, което е с гриф „За вътрешно ползване“.

Назначението се крие от медиите, защото Борисов ще бъде най-кратко управлявалият началник.

По предложение на Николай Попов на мястото, което Борислав Борисов е освободил като зам.-шеф на митниците, ще бъде назначен героят от сериала "Ало, Ваньо" Павел Манченко - приближен до КТБ и представителя на руския й партньор Милен Велчев.

Още в петък Борислав Борисов е подал молба за отпуска и от понеделник излиза в почивка след усилените 2 дни работа, упълномощавайки да го замества Николай Попов. Така до връщането на Борисов, митниците ще се ръководят от човек, чийто допуск за информация е отнет.

В длъжностната характеристика на директора на Агенция „Митници“ изрично е записано, че той трябва да има такъв допуск. Без него той не може да изпълнява служебните си задължения и няма право да чете секретни документи, каквито са повечето в митниците.

Интересно е защо е отнет допуска на Николай Попов.

През 2009 г. той е шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в София (РЗБОП – София). Колегите му обаче започват вътрешно разследване срещу него заради нерегламентирани контакти с хора от подземния свят. Според Атанас Атанасов от ДСБ това са хора, свързани с наркотрафика в София.

Попов обжалва отнемането на допуска си пред ДКСИ на Цвета Маркова. След извършена проверка комисията установява, че данните са достатъчни за отнемане на допуска.

Според източници на OFFNews в разработката срещу Николай Попов има доста конкретика за лица, срещи и дати, а Попов не е докладвал надлежно, че възнамерява да се среща с тях, както е трябвало да направи, ако срещите са свързани с противодействието на наркотрафика.

Досега няма случай на човек с отнет допуск да е издаден повторен.

В официалната биография на Попов в сайта на Агенция Митници, тези дребни подробности за пропуснати. Биографията му е сред най-кратките възможни и гласи следното:

Николай Попов е дългогодишен служител в МВР, ръководил столичното звено за борба с организираната престъпност. Има опит в противодействието и предотвратяването на престъпления свързани с трафика на хора, контрабандата на акцизни стоки и наркотични вещества и др. Владее английски, италиански и руски език, ползва испански, полски и сърбохърватски.

Попов е назначен за зам-шеф на митниците на 5 август и пред служителите е представен като новия силен човек. Вече 20 дни Агенция „Митници“ не подава искане за издаване допуск до информация на Попов, тъй като е ясно, че такъв ще бъде отказан.

Дори като зам.-шеф на митниците с ресор „Борба с контрабандата“, Попов е длъжен да да комуникира с представителите на ОЛАФ и партньорските служби. Те пък от своя страна нямат право да комуникират с човек с отнет достъп до класифицирана информация.

В биографията е пропусната още две подробности, които очевидно се смятат за „мръсни“. След като е изгонен от РЗБОП, Попов е назначен на щатна работа на „Позитано“ 20 в отдела по сигурността на БСП. Той се ръководеше от бившия главен секретар на МВР Цвятко Цветков и се занимаваше най-вече с изготвяне на компромати за опоненти.

Заради добрата си служба в централата на БСП, Попов получава повишение, което също се пази в тайна – той е назначен за началник на политическия кабинет на финансовия министър Петър Чобанов.

Няколко са версиите кой стои зад издигането на Николай Попов, като те не противоречат, a по-скоро се допълват. Едната е, че той е кандидатура на шефа на КТБ Цветан Василев и неуспелият шеф на ДАНС Делян Пеевски.

В действителност обаче неговият истински закрилник е Камен Пенков – бивш зам.-министър на МВР по времето на Тройната коалиция.

Пенков е в близки отношения с Делян Пеевски и КТБ.

Третата версия е, че Попов е личен избор на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Още не е ясно дали Попов вече е изживял катарзис или тепърва ще го изживява.

Фактът, че назначението става без допуск за информация повдига доста въпроси. След поредицата си кадрови гафове, премиерът Пламен Орешарски се кълнеше, че вече МВР вече проверява всеки кандидат за висш държавен пост.

След като Попов е бил служител на МВР в досието му с големи букви пише, че е с отнет допуск за информация и какви са били причините за това.

Въпросът е дали МВР не е уведомило премиера за това или Орешарски се е подал на натиска на олигарсите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!