Новите винетки - 3D, лесно отлепящи се и на стари цени

Борислава Бибиновска 14 декември 2012 в 14:03 6023 2

Лиляна Павлова Снимка: Сергей Антонов
Лиляна Павлова Снимка: Сергей Антонов

Новите винетни стикери за 2013 г. ще са с 3D холограми. Няма да има поскъпване на винетките за леки автомобили.

 Това заявиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на УС на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) Лазар Лазаров, които представиха днес новата визия на винетните стикери за 2013 г.

Всеки от 16-те вида винетни стикери вече ще се отличават с две 3D холограми. Едната холограма се намира в лявата страна на винетката и е в зелен цвят, а другата – сребърна холограма, е разположена в дясно и на нея има изобразена книга, свитък или азбука.

Новите винетните стикери са направени от синтетична хартия, която се разрушава при отлепване. Това ще предотврати кражба на винетки от чужди коли, заяви Лазар Лазаров.

Цените на винетните стикери за леките автомобили няма да се променят и през следващата година.

Цената на седмичната винетка остава 10 лв. , на месечната - 25 лв. Запазва се цената и на годишната винетка, която струва 67 лв. 

Увеличение  има в цените на винетките за тежкотоварните коли във връзка с изисквания на евродирективи. Дневната винетка за камионите ще поскъпне и вместо 13 лв. ще струва 20 лв

Директивите указват какъв процент от годишния стикер може да бъде дневната, месечната и седмичната цена, обясни Лазаров.

Министър Павлова се похвали, че през последните четири години правителството е съумяло да запази цената на винетките за лекоавтомобилите.

200 млн. лв. са приходите от винетките за отминаващата вече 2012 г. Министър Павлова подчерта, че парите от винетките се използват за рехабилитация на пътищата.

За 2012 г. около 600 фалшиви винетки, а над 2000 при специализирани акции.

Шофьорите ще могат да се сдобият с новите винетни стикери на 15 декември, когато се предвижда да се пуснат в продажба около 600 хил. До края на годината ще бъдат пуснати около 1 млн. броя.

Министър Павлова подчерта, че винетните стикери трябва да се закупуват само от бензиностанции, клонове на пощи и пунктове на пътна агенция.

Шофьорите могат да използват старите винетки до 31 януари 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews